A bankoktól indulhat a következő válság - veszélyes kapcsolatra figyelmeztetnek

Az európai bankoknak egyre nagyobb a kitettségük a saját országuk által kibocsátott állampapírok irányában, s nő a perifériás kötvények súlya is a portfóliókban. Ez akár a problémák újraéledését is jelentheti, ha jön a tapír.
Napi.hu, 2013. december 18. szerda, 07:14
Fotó: Napi.hu

A sérülékeny bankok és tagállamok közötti veszélyes kapcsolatra hívta fel a figyelmet az Európai Bankhatóság (EBA) legújabb transzparencia jelentésében, amely elemzők szerint az eurózóna hitelválságának kiújulását is eredményezheti - írja a CNBC.com. A jelentés szerint ugyanis jelentősen megnőtt a 2010 decembere és 2013 júniusa közötti időszakban az európai államokban a bankok által saját államuk által kibocsátott kötvények állománya.

Ez persze nem túl meglepő fejlemény, hiszen a 2008-as válság következményeként kialakult európai adósságválság során az Európai Központi Bank (ECB) hatalmas mennyiségű likviditást pumpált az európai pénzügyi rendszerbe. A hosszútávú refinanszírozási program keretében (LTRO) kapott pénzt sok bank saját állama által kibocsátott kötvényekbe fektette, amelyek az eurózóna tagállamok többségének esetében kockázatmentes eszköznek fogad el a hatályos szabályozás - emlékeztet a folyamatra a tudósítás. Ez az extra likviditás segített a bajban lévő perifériás országokban az emelkedő állampapír piaci hozamok megfékezésében, s nyugtatta le a kötvénypiacokat.

Ugyanakkor ez vezetett el a jelenlegi helyzethez, amely elemzők szerint egy újabb válság kiinduló pontját is jelentheti. Az EBA adatai szerint a vizsgált 64 európai bank kitettsége 2011-ig csökkenést mutatott az állampapírok irányában, azonban az elmúlt másfél évben nagyot emelkedett, s elérte teljes kitettségük 19 százalékát.

Kellettek a vevők

A jelentés szerint a 23 milliárd eurós görög államadósság 99 százaléka a hazai bankok kezében van, 2010 júniusában még csak 67 százalékos volt ez az arány. A spanyol bankok a spanyol államadósság 89 százalékát birtokolják, az olasz bankoknál hasonló az arány, míg Ciprus esetében ez a szám 84 százalék. A német bankoknál jelenleg a német állampapírok 72 százaléka található, ez csökkenés a 2010-es 76 százalékhoz képest. Ez a mutató Finnország esetében a legalacsonyabb, mindössze 6 százalék.

Steven Saywell, a BNP Paribas vezető globális devizastratégája szerint a jelenség nem meglepő, hiszen az uniós döntéshozóknak pont ez volt a célja, ezt látták ugyanis az euróválságból kivezető útnak. Azonban elképzelhető, hogy az intézkedéssel túllőttek a célon - tette hozzá, elismerve, hogy az extra likviditás megnyugtatta a piacokat. Abban a helyzetben ugyanis égetősen szükség volt ezeken az állampapír piacokon a vásárlókra.

Nem igazi állampapírok

A helyzet az, hogy a rendkívül alacsony amerikai és német állampapír hozamok mellett vonzóvá vált a befektetők számra a perifériás eurózóna tagállamok kötvényeinek vásárlása, azonban ez kockázatos lehet - mondta Bill Blain, a Mint Partners szenior kötvénykereskedője. Ugyan arra számít, hogy az ECB újabb adag likviditást pumpál majd az eurózóna pénzügyi rendszerébe, s bevezeti a negatív kamatokat a bankok által nála elhelyezett betétekre, ez azonban azt eredményezi majd, hogy az európai bankok még több perifériás kötvényt vesznek majd. Ez pedig még szorosabbá teszi a függést a bankok és a törékeny gazdasággal rendelkező perifériás országok között.

Ezek az állampapírok nem igazi állampapírok többé - figyelmeztet. Ezek olyan, államok által kibocsátott kötvények, amelyeket olyan devizában bocsátanak ki, amelyet az adott államok nem ellenőriznek. Ha rosszra fordulnának a dolgok, mondjuk ha az amerikai kötvénypiacon eladási hullám jönne, akkor ez az egész európai válság újraéledéséhez vezetne - tette hozzá. Ilyen eladási hullámot eredményezhet szerint, ha a Fed elkezdi a taperinget (tapírt), azaz kötvényvásárlásai ütemének visszafogását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

emex3, 2013.12.20 08:50

@katter: én sajnos nem látok a jövőbe, a jelenben egyelőre az történik, hogy az osztrák lakatos pénzéből épül-szépül sok magyar város EUs támogatás formájában. orbánt a pénzcsapok tekergetésével tudja szabályozni az EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2013.12.20 06:12

@emex3: Majd fogja érdekelni (Osztrák lakatos). Soros György kongresszusi meghallgatásán: "a perifériákból áramlik a jövedelem a központokba". Ha ez a jövedelem áramlás megáll, akkor hamar eljön az igazság pillanata.
Részlet Margin Call c. filmből:
http://www.youtube.com/watch?v=vL4hSyMe4kc
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sylas, 2013.12.19 21:08

@jobbajobb: Ez sajnos senkit nem érdekel,h mi itt éhen halunk máspk meg 100milliókat keresnek!!Döbbenet,h itt élünk egy bolygón,ami még 7milliárd embert is röhögve el tudna tartani,de nem inkább van egy szűk réteg,aki istenigazából bármit megtehet a többi meg dolgozzon,h ők meg tehessenek bármit...El kell venni tőlük (visszavenni),ami a mienk és ami jár!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

emex3, 2013.12.18 15:26

@jobbajobb: az oszták lakatos nem foglalkozik a bankja profitjával, mert jól keres, nem érdeklik az ilyen hülyeségek. mi magyarok szegények vagyunk és irigyek (dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitás). szerintem inkább erről van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.18 15:01

@Zodiakus: ..miért nem elég a 2-3 % ...,7 milliárd ember él a Földön ...,az a világ ,ami eddig volt ,nem folytatható ..,egyesek milliárdokat keresnek ,...100 milliók éheznek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html