A bennfentesek bedobják a törülközőt

Az elmúlt héten jelentősen meghaladta a bennfentes eladások száma a vásárlásokét az Egyesült Államokban, a jelek szerint a vállalatok vezető nem látják olyan fényesen a jövőt, mint a részvénypiac.
NAPI, 2010. szeptember 21. kedd, 10:37
Fotó:

Az augusztus végi elképesztően alacsony szintről jelentősen megnőtt a bennfentes részvényeladások száma a bennfentes vásárlásokéhoz képest. A szeptember 10-vel végződő héten az amerikai vállalati bennfentesek 2,68-szor annyi részvényt adtak el, mint ahányat vásároltak, szemben az augusztus végén mért közel egy az egyhez arányú szinttel.


A bennfentesek részvénytranzakcióit kiemelt figyelem kíséri elemzők részéről, úgy tartják ugyanis, hogy a vállalati tisztségviselők, nagyrészvényesek, vezetők általában jobb képpel rendelkeznek a vállalat kilátásait illetően, mint az egyszerű befektetők. Ha fokozzák eladásaikat, az rossz jel a gazdaság és a cég várható teljesítménye szempontjából. Az eladások aránya rendszerint 2,5 és 2 között ingadozik hosszútávon, az eladások túlsúlya érthető, hiszen a tőkeemeléseken és az opciós programokon keresztül folyamatosan rendelkeznek eladó részvényekkel. A 2,5 feletti értékek így enyhén pesszimista jelként értelmezhető a piac várható teljesítménye szempontjából az Argus Research által készített Vickers Weekly Insider Report szerint. Ugyanakkor a bennfentesek is tévedhetnek nagyot, ahogy erre a 2007.2009-es medvepiac mutatja, 2008 nyarán például a bennfentes szinte folyamatosan megvették az eséseket, s hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a 2008 őszi áresések során.


A Zerohedge.com egyik szerzője szerint a múlt héten viszont elképesztő szintre ugrott az eladások száma a vásárlásokkal szemben. A Bloomberg adataira hivatkozva a szerző azt állítja, hogy az S&P 500-as indexben szereplő cégeknél elképesztő méreteket öltöttek a bennfentes eladások az elmúlt héten. Míg az adatok szerint mindössze 1,44 millió dollárt költöttek a bennfentesek 7 társaságnál részvények vásárlására, addig 98 cégnél történtek bennfentes eladások, 441 millió dollár értékben. Így a vásárlások értékét 290-szer haladta meg az eladásoké. Ez a számítás azonban különbözik az Argus Research által alkalmazott metódustól, így közvetlenül nem összehasonlítható azzal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK