Az Argus Research adatai szerint a bennfentes eladások aránya 1,26-ra csökkent az amerikai részvénypiacon a vételekkel szemben. Ez nagyjából a fele a hosszútávú átlagnak, s töredéke az április közepén mért csúcsnak, akkor 7,83-on állt a mutató - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője.

A vállalati bennfentesek általában jobb képpel rendelkeznek a többséggel szemben cégük kilátásairól, s aktuális helyzetéről, ezért az ő részvénytranzakcióikat kiemelt figyelemmel követik elemzők. Az általuk végrehajtott eladások rendszerint meghaladják a vásárlásokat, hiszen cégük sokszor javadalmazza őket valamilyen részvényopció vagy ingyenes részvényjutatás formájában.

A jelenlegi érték egyébként alacsonyabb, mint a februári mélyponton mért, akkor 1,96-on állt az eladás/vétel mutató.

A cikk írója emlékeztet, ugyan a tendencia az, hogy a vállalati bennfentes rendszerint jobban tippelik meg a részvény áralakulásának irányát, mint a mezei befektetők, azonban ők sem tévedhetetlenek. A legutóbbi, 2007-2009-es medvepiacon például szinte végig optimistábbak voltak, mint a piac egésze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!