Egy nap alatt 0,53 százalékkal, 7,09 dollárral emelkedett szerdán délelőttre az arany unciánkénti spot ára, és elérte az 1356,10 dollárt. Kereskedők szerint a tőzsdei részvényárfolyamok gyengülése, a nem nemesfémek (réz, vas) árának csökkenése és a befektetői kereslet segített az arany árának áttörni az unciánkénti 1355 dolláros technikai határt.

Az arany mellett az ezüst ára is nőtt. Az elemzők szerint egyértelműen az ukrajnai helyzet és a kínai gazdaság pillanatnyilag gyenge teljesítménye magyarázza a nemesfémek iránti nagyobb érdeklődést.

Az arany spot ára szerdán már 1362 dollár is volt, míg határidős piacon elérte az 1364 dollárt. Utoljára 2013. szeptember 20-án voltak ilyen magasak az árak.

A nemesfémek árának határozottan jót tett a világpiaci bizonytalanság, mert az arany ilyenkor mindig felértékelődik biztonsági tartalék szerepköre miatt. A nemesfémek ára 2013-ben átlagosan 28 százalékkal csökkent, de 2014 kezdete óta már 13 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!