A bizonytalaságot továbbra sem szeretik az európai piacok

Az Irak elleni támadás első hulláma elbizonytalanította a nyugat-európai befektetőket, akik most főként amiatt aggódnak, hogy meddig tarthat a háború. A legtovább nyitva tartó frankfurti börze pozitívan reagált a csütörtöki szárazföldi akciók hírére, ám így is gyengüléssel zárt.
Ádám Viktor, 2003. március 20. csütörtök, 20:21
Fotó:

A legfontosabb nyugat-európai részvényindexek többsége lefelé korrigált a háború első napján. Az FTSE-100 mégis immár hatodik napját zárta emelkedéssel, bár a többlet mindössze 0,3 pontra rúgott. A DAX-ot főként a pénzügyi szektor részvényei fékezték, de ennek vajmi kevés köze volt az iraki helyzethez. A ludas az Allianz volt, a biztosító ugyanis a második világháború óta első ízben zárt veszteséges évet, s így a kedvezőtlen tőkepiaci körülmények ellenére 5 milliárd euró összegű részvény- és kötvénykibocsátásra kényszerül. Az igazi rossz hírt az jelentette, hogy az új Allianz-részvényeket megvásárló befektetési bankok csak arra vállaltak garanciát, hogy darabonként legalább 30 eurót adnak a papírokért, szemben a csütörtök esti 59 euró körüli tőzsdei árfolyammal. A frankfurti börze mutatója végül 0,4 százalékos csökkenéssel 2 604,85 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK