A BP és a bankok húzták fel Európát (bővített)

A nyugat-európai vezető indexek épphogy a pozitív tartományban zártak csütörtökön, miután egy meglehetősen sikeres spanyol kötvénykibocsátás és a brit olajipari óriás, a BP magához térése segített kompenzálni az Amerikából érkező gyenge makroadatokat.
NAPI, 2010. június 17. csütörtök, 18:16
Fotó:

A spanyol állam csütörtöki 3,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásának sikere enyhítette az eurózóna szuverén adósságai miatti aggodalmakat a piacokon. A jó hír kisegítette a Stoxx 600 indexet a korábbi nyomott hangulatból és erősítette az eurót a dollárral szemben.

A piacok megnyugtatásában szerepe volt a spanyol jegybank által szerdán kiadott banki stressz tesztnek is elemzői vélemények szerint. A közzé tett eredmény enyhíti a Spanyolország, Portugália és más eurózóna-tag körül kialakult bizonytalanságot is - írta a Marketwatch.

A tőzsdei kereskedés lezárulta után az Európai Tanács elnöke, Herman Van Romuy bejelentette, hogy az európai bankok stressz tesztjét júliusban teszik közzé.

A bankok a legerősebben teljesítők voltak a csütörtöki kereskedésben, élen a Natixis 2,8 százalékos és a Santander 1,7 százalékos erősödésével.

A svájci UBS 1,4 százalékkal drágult, miután az alpesi ország törvényhozói megállapodtak az USA-val abban, hogy átadják az adócsalással megvádolt 4500 UBS ügyfél nevét az amerikai hatóságoknak, így a bank további szankcióktól is mentesülhet.

A pénzintézet svájci riválisa, a Credit Suisse viszont 0,2 százalékot esett, miután a svájci jegybank az éves pénzügyi stabilitási jelentésében mindkét bankról közölte, hogy továbbra is magas hitel- és tőkepiaci kockázatoknak vannak kitéve és magas tőkeáttétellel rendelkeznek.

A csütörtöki nap másik húzóereje a BP volt, amelynek papírjai 6,7 százalékkal drágultak Londonban, miután a brit olajipari óriás szerdán bejelentette, hogy 20 milliárd dollárral járul hozzá ahhoz az alaphoz, amely a már két hónapja a Mexikói-öbölbe ömlő olaj károsultjait hivatott kárpótolni és felfüggeszti az osztalékok kifizetését.

A vezető európai indexek közül a CAC-40 0,2 százalékos nyereséggel 3683 ponton, a FTSE-100 index 0,3 százalékos emelkedéssel 5254 ponton, míg a DAX-30 0,5 százalékos emelkedéssel 6224 ponton zárt.

Az amerikai piacok az európai záráskor gyengén teljesítettek, amely leginkább a várakozásokat jóval alulmúló philadelphiai Fed-indexnek volt köszönhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK