BUX
39138

A Brau nem ad többet 17000 forintnál

A Heineken-csoportnak nem áll szándékában 17 000 forintnál többet adni a magyar Brau Union Hungária Rt. kisebbségi részvényeseinek – nyilatkozta Karl Büche, az immár holland tulajdonú Brau Union AG vezérigazgatója az osztrák Wirtschaftsblattnak.

NAPI, 2005. január 12. szerda, 09:43

A NAPI Gazdaság cikke

Az osztrák Brau Union 17 000 forintot kínál a Brau Union Hungária Rt. kisebbségi részvényeseinek, s ezen az ajánlatán már nem áll szándékában javítani - nyilatkozta a hét végén Karl Büche Brau-vezér az osztrák Wirtschaftsblatt című napilapnak. A Brau az ajánlat számítási módját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével egyeztette, az ajánlaton egy harmadik javítást azonban már nem tudnak elképzelni - tette hozzá a Brau Union AG vezérigazgatója.

Az immár a Heineken-csoportba integrálódott Brau Immobilien GmbH tavaly novemberben tette meg újabb, 16 362 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Brau Union Hungária tőzsdén is forgó elsőbbségi, illetve tőzsdei forgalomban nem szereplő törzsrészvényeire. Erre azután került sor, hogy a Fővárosi Bíróság augusztusban jogellenesnek minősítette a szintén Heineken-leány Amstel Rt. egy évvel korábbi, 12 806 forintos vételi ajánlatát. Az új ajánlat elbírálását a felügyelet először 30 napra felfüggesztette, (az akkori határozat szövege szerint "első ízben"), majd hiánypótlást rendelt el vele kapcsolatban. A hiánypótlás érdemi része az ajánlati ár kiszámításánál alkalmazott euróárfolyamra vonatkozott. A 16 362 forintos ajánlati árat a Brau ugyanis egy 2003 tavaszán készült elemzésre alapozta, amelyben a Brau-csoportot akkor felvásárló Heineken tanácsadója, a CSFB diszkontált cash-flow módszerrel értékelte a céget. Az euróban megkapott cégértéket a Brau ajánlatában 2002. december 31-i euró/forint árfolyammal számolta át forintra, a PSZÁF szerint azonban helyesebb lett volna a Heineken-csoport 2003. október 20-i befolyásszerzését megelőző időszak átlagárából kiindulni. Az így korrigált ajánlati ár számításaink szerint valamivel 17 100 forint feletti árfolyamot eredményezhetett volna, a jelek szerint a Brau 17 000 forinttal számol.

A december 13-án beérkezett hiánypótlás után a PSZÁF ismét felfüggesztette az ajánlat elbírálását, ezúttal arra való hivatkozással, hogy az augusztusi bírósági ítéletet az Amstel megtámadta a Legfelsőbb Bíróságon, s a felügyelet döntése előtt be szeretné várni a LB ítéletét. Ha a LB befogadja a felülvizsgálati kérelmet, ez alsó hangon 6 hónapot vehet igénybe.