Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők csütörtökön még az unió híveinek győzelmére tettek, és a tőzsdéken felmentek az árfolyamok, ezért sokkolta a piacokat, hogy a referendumon többségbe kerültek a kilépéspártiak. A befektetők aggódnak, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül, amely továbbterjed a kontinentális Európára.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,81 százalékkal, az S&P 500 2,97 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 3,30 százalékkal állt csütörtöki záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

Csütörtökön erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 1,29 százalékkal, a S&P 500 1,34 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig szintén 1,59 százalékkal emelkedett.

Az olajpiacot is a Brexit mozgatta, a jegyzések reggel 6 százalékkal zuhantak, majd némi korrekció indult be. A befektetők attól tartanak, hogy a brit kilépés miatt lelassul a globális gazdaság növekedése, és visszaesik az olaj iránti kereslet.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 47,80 dolláron jegyezték, 2,31 dollárral alacsonyabban, mint előző este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 2,47 dollárral, 48,44 dollárra ment le.

Az arany ára péntek reggel 8 százalékkal kétéves csúcsra, unciánként 1358,20 dollárra szökött fel az azonnali piacon, miután a Brexit-sokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket. Később a pánik csillapodtával és a dollár erősödésével párhuzamosan 1313,85 dollárra csúszott vissza a jegyzés. Az arany az idén 25 százalékkal drágult.

A dollár jelentősen erősödött. Az euró napközben széles sávban, 1,0914 és 1,1426 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1058 dollár körül forgott az előző esti 1,1395 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!