Az Investment Association adatai szerint a brit magánbefektetők összesen 3,5 milliárd fontnyi tőkét vontak ki a brit befektetési alapokból a Brexitről szóló népszavazás hónapjában - írja a Bloomberg. A legdurvább tőkekivonást a részvényekbe fektető alapok szenvedték el, 2,8 milliárd font távozott ezekből a konstrukciókból, míg az ingatlanbefektetési alapoknál mért tőkekivonás 1,4 milliárd font volt júniusban.

A befektetési alapokból történt tőkekivonás mértéke rendkívüli volt, nagyobb, mint a pénzügyi válság idején. A befektetők láthatóan megpróbáltak szabadulni minden olyan eszköztől, amelyet szerintük a Brexit-szavazás kedvezőtlenül érinthet - mondta Laith Khalaf, a Hargreaves Lansdown szenior elemzője.

A népszavazás eredményének napvilágra kerülését követően hét brit ingatlanalap forgalmazását is fel kellett függeszteni, mivel nem tudták volna teljesíteni a befektetők megnövekedett kifizetési igényeit.

Két brit vagyonkezelő cég, a Schroders Plc. és a Henderson Group Plc. a múlt heti bejelentései szerint összesen 3,4 milliárd forintnyi tőke távozott alapjaikból a második negyedévben a népszavazást megelőző bizonytalanság miatt.

Ugyanakkor június végéig az összes, brit alapokban kezelt vagyon még nőtt. A második negyedévben összesen 948 milliárd fontra emelkedett a kezelésükben lévő tőke értéke, elsősorban a f kockázatmentesebbnek tekintett kötvény- és pénzpiaci alapokba mért tőkebeáramlások miatt, amely jórészt intézményi ügyfelektől érkezett.

Látható, hogy a Brexit-szavazást megelőző bizonytalanság elsősorban a részvényeket és az ingatlanalapokat érintette, míg a biztonságos menedéknek tartott konstrukciók vonzóbbá váltak ebben a környezetben - kommentálta az adatokat az Investment Association szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!