A britek bedarálnák a pénzügyi felügyeletet

George Osborne brit pénzügyminiszter első intézkedései között várják a jegybank és a pénzügyi felügyelet hatáskörének átrendezését.
Pápai Csaba, 2010. június 16. szerda, 12:10
Fotó:

A BCC-nek nyilatkozó szakértők szerint George Osborne konzervatív brit pénzügyminiszter egyik első lépése a pénzügyi szolgáltatók felügyeletének (FSA) jogkör-csökkentése lesz. Osborne korábban arra utalt, hogy a brit jegybankra ruházná át a bankrendszer felügyeleti jogát, hosszabb távon pedig teljesen felszámolná az FSA-t. A szakértők most mégis arra számítanak, hogy a felügyelet hatásköre részben megmaradna, s az egyes hitelintézetek működésének felügyeletét továbbra is ellátná.

A pénzügyminiszter többször kifejezte elégedetlenségét a felügyelettel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy az FSA láthatóan nem tett eleget a pénzpiaci válság megfékezése érdekében.

A felügyelet napokban kiadott tájékoztatása szerint igenis érdemben javított fellépésén, hiszen az elmúlt évben rekordértékű - 33 milliárd fontnál is magasabb - bírságot szabott ki a jogsértő pénzintézetekre. Az "elrettentésre" játszó FSA növelte a hitelintézetekre kiszabható bírságokat, s a korábbinál több kereskedőház ellen járt el bennfentes kereskedés ügyében - írta a Bloomberg, hozzátéve, hogy az adatok szerint a vállalatfelvásárlások előtti abnormális részvényárfolyam-ingadozások ennek ellenére is nőttek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK