A BUX már 16 ezer alatt - ez történt eddig

A BÉT indexe a gyenge nyitás után lejtőre került és dél óta a lélektani határnak tekintett 16 ezer pontos szint alatt mozog.
NAPI Online, 2005. május 11. szerda, 14:15
Fotó:

A BUX délután két óra tájban 2,2 százalékos veszteséggel 15 972 ponton állt. A vezető négyesfogat tagjai közül a Magyar Telekom (ex-Matáv) 3,3, a Mol 2,2, az OTP 2,0, a Richter 2,4 százalékkal esett. A ma jelentő triót nézve az Egis 0,7 százalékkal erősödött, a Rába 2,9 százalékkal zuhant, amit jócskán felülmúlt a Synergon brutális, 7,3 százalékos vesztesége.

A szeptemberben kezdődő üzleti év miatt féléves gyorsjelentéssel előrukkoló Egis árbevétele negyedével, nyeresége pedig duplájára nőtt. A gyógyszergyár az első hat hónapban 6,99 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 92 százalékos növekedést jelent. A javulás elsősorban a 19 százalékkal 36,5 milliárd forintra nőtt árbevétel mellett a működési költségek kedvező alakulásának volt köszönhető, a cég már üzemi szinten hozta a duplázott 6,5 milliárd forintos eredményt.

Idén nem szépítette a Rába első negyedéves számait hatalmas pénzügyi nyereség, a győri gépgyártó az egymilliárdot közelítő üzemi, és másfél milliárdos adózott veszteséget "termelt".
A társaság a 2007-ig szóló középtávú stratégiájában a további növekedésre és a holding két legnagyobb üzletágának szerkezetváltására helyezi a hangsúlyt. A vállalatcsoport 2004-ben több mint 40 milliárd forintos árbevételt ért el.

Az árbevétel jelentős visszaesése ellenére a bázisévhez hasonló, 80 millió forintos nyereséggel zárta az első negyedévet a Synergon. A cseh leány katasztrofálisan teljesített, amit azonban ellensúlyoztak az anyavállalat és a horvát Span javuló számai.

Az előző havi 3,5 százalékról áprilisra 3,9 százalékra gyorsult az éves árdrágulás üteme - jelentette a KSH. Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,8 százalék volt. A NAPI Gazdaság elemzői konszenzusa 3,77 százalékot jelzett év/év alapon. Elemzői várakozások szerint az áprilisi inflációs adat után az MNB Monetáris Tanácsa várhatóan fenntartja óvatos kamatpolitikáját, azaz továbbra sem lehet drasztikus vágásokra számítani. Az MNB Monetáris Tanácsa május 23-án tartja legközelebbi kamatmeghatározó ülését. Április 25-én a testület 25 bázisponttal 7,50 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy a kamatcsökkentési politika folytatható - jelentette ki Járai Zsigmond Békéscsabán. A Reuters beszámolója szerint a jegybankelnök arról nem nyilatkozott, hogy szerinte hamarosan véget ér-e a monetáris enyhítés ciklusa.

Kína nem változtatott árfolyampolitikáján - cáfolta a jegybank szóvivője a jüan árfolyamrendszerének megváltozásáról szóló híreket. Angol nyelvű kínai internetes híradás szerint Peking a jövőben nem kötné a dollárhoz valutáját, a jüan árfolyama egy hónapon belül 1,26 százalékos sávban, egy év múlva pedig 60,3 százalékos sávban mozoghat. A változást a jövő héten jelentenék be. A hírre felbolydultak a piacok, a jen erősödni kezdett a dollárral szemben. A kínai állami hírügynökség szerint eredeti tudósítását félrefordították.

A Suzuki Motor Corp. 13 százalékkal növelte üzemi eredményét a március 31-el véget ért üzleti évében.
A Magyarországon is jelen levő japán autógyártó 107,54 milliárd jent (1,02 milliárd dollár) ért el, az adózott eredmény 38 százalékkal 60,51 milliárd jenre emelkedett. A 2005 áprilisában indult üzleti évre viszont 16 százalékkal kevesebb, csupán 90 milliárd jen körüli üzemi eredményt várnak, részben a beruházási kiadások megugrása, részben a gyenge dollár miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK