Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Kedden délután gyakorlatilag ugyanott tartottunk, ahol az előző napon: a forint egy gyengülési hullám után ismét erősödik - mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizpiaci üzletkötője. Kérdés, hogy miután 263,80 forintról 265,50 forintig emelkedett az euró jegyzése, visszatér-e az árfolyam hétfő után kedden is a reggeli szintig. A térségben a magyar deviza teljesített a leggyengébben.

A feltörekvők gyengülése az euró dollárral szembeni süllyedésével párhuzamosan következett be, nap közben egy euróért 1,35 dollárnál is kevesebbet kértek. Később az euró valamelyest korrigált, így a forint is erőt gyűjthetett.

A piacot befolyásoló fő híreket továbbra is a "görög adok-kapok" szolgáltatja, és ez az Európai Unió csütörtök-pénteki csúcstalálkozójáig biztosan kitarthat, de akár tovább is, amennyiben a megbeszélések akkor sem vezetnek konkrét eredményre.

Márpedig az üzletkötő szerint nemigen várható végleges megoldás, miután túlságosan sok érdekkülönbség mutatkozik a felek között, így akár az is elképzelhető, hogy Görögország - legalább részben - mégiscsak a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorul, ami persze egyáltalán nem vet jó fényt Európa egészére.

Karsai Péter szerint a következő napokban a hírektől függően 262-268 forint közötti eurójegyzést várhatunk, de ő inkább a gyengébb oldalra várja az árfolyamot, hozzátéve, hogy még ez a szint is erős forintot jelentene.

A Görögország pénzügyi helyzetével kapcsolatos problémák kedden rekord szintre gyengítették az eurót a svájci frankkal szemben, nap közben a közös európai deviza egysége 1,4294 frankot ért. A folyamat arra késztette az alpesi ország jegybankját, hogy ismét megerősítse, fellép a túlzott frankerősödés ellen.

A görögök miatt gyakorlatilag menekülnek a befektetők az euró-pozíciókból, ahányszor például a németek megszólalnak a kérdésben, az rögvest szinte borítékolhatóan markáns gyengülést hoz az eurónak.

Délután négy óra után egy euróért 264,50, egy dollárért 195,35, egy svájci frankért pedig 184,90 forintot kértek a devizapiacon, ám a frank árfolyama nap közben 185 forint fölött is járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!