Az európai indexek a harmadik negyedév első napján mind mínuszban zártak a vártnál gyengébb kínai és amerikai makroadatok hatására, amelyek a globális gazdasági kilábalás miatti aggodalmakat erősítették.

A fő nyugat-európai indexek közül a londoni az FTSE-100 2,3, a frankfurti DAX-30 1,8, a párizsi CAC-40 3 százalékkal volt a szerdai záróérték alatt.

A Stoxx Europe 600-as index - amely az előző negyedévet 7,7 százalékos veszteséggel zárta - csütörtökön 2,5 százalékot esett. Az autógyártó cégek a legnagyobb vesztesek között voltak, a BMW 4,7, a Daimler pedig 3,6 százalékkal esett. A francia autógyártók sem szerepeltek jobban: a Renault 4, a Peugeot 4,8 százalékot zuhant a júniusi újautó regisztrációk 1,2 százalékos csökkenésének hírére.


A Marketwatch-nak nyilatkozó elemzők szerint a figyelem középpontjába most a gazdasági növekedés második félévi alakulása kerül.


A negatív befektetői hangulatot csütörtökön több rossz hír is megalapozta: a kínai, az euróövezeti és az amerikai feldolgozóipar teljesítménymutatói a növekedés lassulását jelezték júniusról, továbbá az amerikai munkanélküliek száma is nőtt a múlt héten, a használt ingatlanok forgalma pedig rekord ütemben csökkent májusban.


A rossz hangulat megalapozásában közre játszott a Moody's szerdai bejelentése is, miszerint fontolóra veszi az elsőrendű adósosztályzat megvonását Spanyolországtól, ám ezt az aggodalmat csütörtökön enyhítette egy sikeres spanyol kötvénykibocsátás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!