A Danubius Hotels 2014-ben konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt a 2013-as 3 milliárd 220 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1 milliárd 778 millió forint volt, szemben a megelőző évi 1 milliárd 257 millió forinttal. A veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén keletkezett, nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye 11 százalékkal javult tavaly: az egy évvel korábbi mintegy 2 milliárd után 2,18 milliárd forint adó előtti eredményt könyvelt el.

A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után.

Az árbevétel és a működési hatékonyság javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 912 millió forinttal, 11 százalékkal 8,916 milliárd forintra nőtt.

A szállodacsoport magyarországi bevételei 3 százalékkal 29,1 milliárd forintra nőttek. Ezen belül a szállodák szobaárbevétele 7 százalékkal 15,6 milliárd forintra emelkedett, amit a jelentés a szobafoglaltság 62,1 százalékról 64,6 százalékra való javulásával és a 3,7 százalékos szobakiadási átlagár növekedéssel magyaráz. Az orosz turisták vendégéjszakáinak növekménye jelentős részét adta a bővülésnek, bár a negyedik negyedévben az orosz vendégéjszakák növekedése megállt az ukrán válság és az orosz rubel rendkívüli gyengülése miatt.

A Danubius magyarországi működési eredménye 29 százalékkal, 1,2 milliárd forintra javult, az előző évi 933 millió után.

A cseh szállodák bevételei 6 százalékkal, 10,6 milliárd forintra nőttek tavaly, a beruházások kapcsán megnövekedett kiadható szobaszámnak és a cseh koronában mért szoba átlagár kis mértékű növekedésének köszönhetően. Tavaly 1,739 milliárd forint működési nyereséget értek el a cseh szállodák a megelőző évi 1,34 milliárd forint után.

A szlovák szegmens árbevétele 5 százalékkal, 11 milliárd forintra nőtt tavaly, elsősorban a szoba és a vendéglátás árbevétel növekedésének köszönhetően. A működési nyereség 739 millió forint volt, szemben az előző évi 617 millió forinttal.

A román hotelek bevétele 14 százalékkal, 2,134 milliárd forintra nőtt éves összehasonlításban, aminek fő ok a jelentés szerint az átlagos szobaár 12 százalékos emelése.

A Danubius csoport beruházásainak és befektetéseinek értéke tavaly 5,5 milliárd forint volt, hasonlóan az egy évvel korábbihoz.

A csoport átlagos alkalmazotti létszáma az első fél évben 4355 volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "Standard" kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 5550 forinton zárt. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyama 5975, a legalacsonyabb 4606 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!