A dollár a vesztes és a jen a fő haszonélvező

Ismét fordulni látszik a kocka, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát illeti, s ez a jól ismert reakciókat hozta a devizapiacokon: az euró erősödik a dollár ellenében, a jen úgyszintén.
NAPI Online, 2007. október 26. péntek, 07:53
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Az euró/dollár keresztárfolyam a hét elején 1,4330-on ismét történelmi csúcsra ért, s átmeneti korrekció után csütörtökön délután megint ezt a szintet ostromolta. A dollár/jen tegnap 114-re süllyedt, az elmúlt alig több mint egy hétben három százalékot vesztett értékéből az amerikai deviza.

Két héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a július-szeptemberi hitelpiaci eseménysor csak egy kellemetlen kisiklás volt, amely azonban a jelek szerint nem érintette a reálgazdaságot, és különben is, a Federal Reserve gyors és határozott lépése, valamint a vezető piaci szereplők hirtelen lelkesedése saját könyveik átláthatósága iránt (azaz a jelzáloghitelek és vállalatfelvásárlásokat finanszírozó hitelek drasztikus leértékelése és a pozíciók nyilvánosságra hozatala) rendezték a helyzetet. Az üzlet mehet tovább (majdnem) a szokásos módon, mondták sokan. Ehhez képest az amerikai részvénypiacok közel 4 százalékot estek az elmúlt másfél hétben, az ugyanezen piacok várt volatilitását követő félelemindex, a Vix 16-ról 20-ra ugrott, és a carry-ügyletek is szenvednek, amit jól mutat a jen erősödése. (A carry-ügyleteknél alacsony kamatozású forrásból finanszíroznak potenciálisan magas hozamú befektetést. Az ilyen típusú ügyletek alapfeltétele az alacsony volatilitás, így kockázatelutasító hangulatban a befektetők tipikusan zárják ezeket a pozíciókat.)

Mi változott meg? Egyrészt az amerikai lakóingatlan-piacról, ha lehet, még rosszabb hírek érkeznek. A meglepő ebben igazából az, hogy miért lehet ez akárkinek meglepetés: a nyár végi események nyomán a kockázatos jelzáloghitelek piaca gyakorlatilag bezárt, s ennek nyilvánvalóan negatív következményei vannak a lakóingatlan-piaci keresletre. Mindenesetre a téma most ismét az, hogy a gazdaság többi szektora meddig lesz képes ellenállni a lakóingatlan-piac összeomlásának. Másrészt a pénzpiaci helyzet újfent romlani látszik. Miközben a részvénypiacok erősödtek, a volatilitási mutatók csökkentek és számos hitelpiaci szegmensbe is visszatért az élet, a bankközi pénzpiaci kamatok magas szinten maradtak az elmúlt egy-másfél hónapban, normalizálódásnak itt nem sok jele volt.

Ez mindig is aggodalomra adott okot, s ehhez társult a múlt héten az úgynevezett commercial paper piacának újbóli gyengélkedése. Ezek azok a rövid lejáratú instrumentumok, amelyek segítségével számos hitelpiaci szereplő, közülük is főleg a bankok által kiszervezett, mérlegen kívüli tételeket koncentráló úgynevezett SIV-k (special investment vehicle) finanszírozzák befektetéseiket. A piac, akárcsak július-szeptemberben, ismét kevésbé lelkesedik a commercial paperek iránt, s ez komoly kockázatot jelent a hitel- és a pénzpiacok stabilitása szempontjából.

Ugyanebben a témában érkeztek más rossz hírek is. A Citigroup, a Bank of America és a JP Morgan által indítani szándékozott szuperalap, ami pont az előbb említett SIV-k eszközeit vásárolná fel, csak a vártnál lanyhább érdeklődést keltett, s ez természetesen nem javított a hangulaton. Sokkolta a piaci szereplőket az is, hogy kiderült, a Merrill Lynch az eredetileg bejelentett 3,5 milliárd helyett 8 milliárd dollárral volt kénytelen leértékelni a hitelpiaci válság által érintett eszközeit, emiatt 2,3 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben.

Összességében most úgy néz ki, hogy a hitelpiaci válság mégse röppent el olyan hirtelen, mint ahogyan jött, a történet folytatódik. Ennek megfelelően a piac megint kezd óvatosabb lenni a kockázatvállalással, s persze a kamatvárakozások is átalakulóban vannak: egy héttel ezelőtt még 70 százalékos esélyt adott a piac egy október végi Fed-kamatcsökkentésnek, csütörtök délután viszont már közel 100 százalékos valószínűséget adtak ennek. S mint mindig mostanában, ha a hangulat romlik, a dollár a vesztes és a jen a fő haszonélvező.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK