A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az október végi 1,42-es szintről lényegében megállás nélkül zuhant az euró/dollár keresztárfolyam és az évet 1,2930-on zárta, majd januárban tovább esett és a hónap közepén 1,2620-nál érte el lokális mélypontját. Innen felfelé véve az irányt, pénteken reggel megközelítette az 1,30-as értéket, majd 1,29 közelébe esett vissza.

Az elmúlt napok látványos mozgása ellenére nem valószínű, hogy ez egy nagy eurórally kezdete, inkább csak az utóbbi időben rekordszintre emelkedett euróshortok kimosásáról lehet szó − vélekedett Ötvös Mihály, a CIB senior deviza-üzletkötője. Az utóbbi időben népszerű volt az euróshort, de nemcsak a dollárral, hanem főleg olyan devizákkal szemben, ahol jobbak a fundamentumok, mint a kanadai, ausztrál dollár vagy akár az angol font. Ezekkel szemben az euró jelentősen erősödött az elmúlt napokban, ami alapvetően shortzárásokra utal és az általános hangulat javulásával, a kockázati étvágy növekedésével magyarázható. Pénteken az ausztrál dollár/USA-dollár keresztárfolyam nem ment föl, mint máskor az euró/USA-dollár emelkedésekor szokott, vagyis "nem a dollárt adják, hanem az eurót veszik", euró-shortpozíciókat zárnak.

Hasonló véleményen van Csajbók Róbert, az ING deviza-üzletkötője is, szerinte érdemes kettéválasztani a két devizát és külön beszélni az euróról és a dollárról. Az euró komoly gyengülésen ment keresztül november óta, amiben eddig egy kis korrekció történt, és elképzelhető, hogy a jövő héten is tarthat. A dollár eközben erős volt az elmúlt időszakban. Az euró/dollár így jelenleg fölfelé áll, de nem mondanám trendfordulónak, inkább korrekció a nagy trenden belül − vélekedett Csajbók.

Mivel nagyon egy irányban állnak a szereplők és hatalmas volt a mozgás, nyugodtan belefér, hogy a jegyzés visszamegy 1,34-ig vagy az 1,32−1,33-as szintig. Komolyabb technikai szintek 1,3125-nél (az 50 napos mozgóátlag) és 1,3422-nél (a száznapos) vannak, ezek jelenthetnek támpontot a korrekció végének meghatározásánál.

Mivel a fundamentumok nem változtak, az euró vonzereje a kamatcsökkentés és az ECB likviditásbővítése tükrében továbbra sem nőtt, csak a bedőlési kockázatok csökkentek valamelyest, így az emelkedés addig tarthat, ameddig a shortzárások hajtják, az út azonban rögösnek ígérkezik. Ötvös szerint ha az 1,3080-as szintet el tudná érni a keresztárfolyam, utána oldalazás következne. Komolyabb fordulatról csak akkor lehetne beszélni, ha a devizapár két napig az 1,3120−1,3150-es árfolyam fölött tudna zárni.

Szántó András, az Equilor devizaüzletág-igazgatójának véleménye szerint 2012-ben a dollár trendszerű erősödésre van ítélve. Alapvetően azért, mert Európa még csak küzd az adósságválság megoldásával, míg Amerika sokkal előrébb jár. Nem mintha ott nem lennének bajok, csak sokkal rugalmasabb a rendszer, mint Európában − véli a szakember. Technikailag lehet találni szinteket, de pszichológiailag az 1,30-as érték számít, ami megfogta az emelkedést, és ez egyelőre elég is lehet − fűzte hozzá Szántó. A közeljövő befolyásoló tényezői közül az európai és amerikai gyorsjelentéseket említette, illetve az olyan bejelentések, mint a görög adósságmegállapodás, még rángathatják az árfolyamot. Úgy tűnik, sokáig tart, amíg megtalálják Európában a jó irányt − mondta, arra utalva, hogy a nagy strukturális rendszer érintetlen, márpedig ennek átalakítása nélkül nem lehet trendszerű euróerősödésben bízni.

Több szakértő is párhuzamot lát a forint az elmúlt két héten mutatott erősödése és az euró felpattanása között. Mindkét devizában túlságosan egy irányban voltak pozicionálva a szereplők és emiatt már további rossz hírekre sem következett gyengülés. Az euró erősödése ugyanúgy az S&P csoportos európai leminősítései után kezdődött, mint ahogy a forint is a Fitch-leminősítés után indult erősödésnek. Érdemes lesz megnézni a friss kimutatásokat, hogy csökkent-e az euróshortok száma − mondta Ötvös, hozzátéve, hogy várakozásai szerint csak kisebb csökkenés történhetett, a többség továbbra is lefelé várja az euró/dollár árfolyamot, mint ahogy az elemzők nagy része is ezen a véleményen van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!