Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Tegnap az utolsó tőzsdei társaság, a Quaestor is közzétette gyorsjelentését, így megvonhatjuk a féléves mérleget: a 43 társaság összesített adózott eredménye 20,8 százalékkal haladja meg a tavalyi teljesítményüket. A 375,6 milliárdos eredményből 187 milliárdot a Mol, 93 milliárdot az OTP hozott. A többi 41 cég 95 milliárdos összesített profitja 3 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi eredményük. A két éllovast leszámítva a magyar cégekre inkább a stagnálás mint a növekedés jellemző, persze, nagy szórással. A 43 cég közül 14 zárt veszteséggel, szemben a tavalyi 15-tel. A jelképes, vagyis 40 millió alatti eredményt elérő cégek száma 6 (tavaly öt ilyen akadt), és összesen 13 cég tudta javítani tavalyi számait. A Graphisoft, a Pannonplast és a BIF a tavalyi mínuszt érdemi pluszba fordította. A korábbi NABI (most Exbus) magyar mérleg szerint csaknem 4 milliárdos (IFRS szerint 7 milliárdos) eredményjavulását a korábbi adósságoktól és a termeléstől való megszabadulás eredményezte. A nagyok közül a két gyógyszergyártó 60–60 százalékkal növelte eredményét, az Egis 8, a Richter 31 milliárdos hathavi teljesítményén meglátszik az erős dollár hatása. A forintgyengülés a nagy devizahitellel rendelkező cégeket sújtotta, emiatt lett mínuszos a TVK és a Danubius és olvadt harmadára a BorsodChem eredménye. (A három cég együttes pénzügyi vesztesége 22 milliárd forintra rúg.) A Mol 40 milliárdos pénzügyi vesztesége is az árfolyamok számlájára írható (június végén 284 forint volt az euró), ám ezt bőven kompenzálta a tavalyit több mint másfélszeresen meghaladó, 257 milliárdos üzemi eredmény (az olajvállalat az első félév minden percében egymillió(!) forint üzemi eredményt termelt.) A bankok közül az IEB (FHB-részvényei sikeres eladása miatt) duplázott (2,6 milliárdra), míg maga az FHB nem tudta elérni tavalyi profitját (3,75 milliárd 4,5 helyett). Az OTP az átlagot valamivel meghaladó, 22 százalékos eredményjavulással ismét rekordot döntött. A tartósan veszteséges cégek közül a Globus 2,1 milliárdra növelte mínuszát. A Skoglund, amely tulajdonost és tevékenységet váltott, félmilliárdos veszteséggel lepte meg a befektetőket, a Gardénia tartja tavalyi, százmilliós veszteségét. Miközben sok cég egy év alatt tetemesen növelte saját tőkéjét, ma kevesebbet ér, mint tavaly. Az OTP ezer forinttal lett olcsóbb, így P/BV mutatója 430 százalékról 300 alá csökkent. Hasonló arányban vált olcsóbbá az FHB is. Relatív drágulást az IEB, az Émász, a Rába és a Fotex számára hozott az elmúlt év, utóbbi csaknem tíz év után tért vissza a befektetők kegyeibe. A féléves számok alapján a 2006-os összesített tőzsdei eredmény 720–730 milliárd forintra tehető, mintegy 20 százalékkal haladja meg a 2005-ös szintet. Így a magyar piac átlagos P/E szintje 10,5-re becsülhető, ami – bármennyire is úgy érzik – semmiképpen sem nevezhető vérlázítóan alulértékeltnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!