Az idei év − összhangban az európai trendekkel − a hazai fizikai aranykereskedők számára is nagyon jól alakult. Minden idők legjobbja volt az augusztus, a forgalom több mint négyszeresét tette ki a júliusinak − mondta el kérdésünkre Gregus Zsolt, az aranypiac.hu vezető aranykereskedője. A fizikai piacon úgynevezett kettős hullámok vannak: a jellemzően erős tavaszt a gyengébb nyár követi, hiszen akkor az emberek többsége szabadságon van. Ezt követi az őszi erősödés, ami egészen karácsonyig kitart, aztán az év elején megint leül a forgalom.

Ám a 2010/2011-es év felülírta az eddigi papírformát, a befektetői kedv szinte töretlen növekedése volt jellemző. A tradicionálisan gyenge januári évkezdet 2011-ben minden eddiginél jobb volt, meghaladta a 2010-es november−decemberi keresleti csúcsot is, ami egyáltalán nem szokványos a piacon. Ezt követte a nyári időszak, amelyben a fizikai aranyra való kereslet szintén jóval a várakozások felett teljesített és még szeptemberben is csaknem az augusztusi erős szinten maradt a forgalom.

Magyarországon a lakosság csupán 5 százalékának van aranyban lévő megtakarítása, de ha lehetősége lenne, akkor további 15 százalék fektetne a nemesfémbe − áll a Solar Gold felmérésében. A cég saját kutatása szerint az emberek 42 százaléka biztonsági tartaléknak, további 38 százalék pedig befektetési célból vásárolna fizikai aranyat. További érdekes adat, hogy a megkérdezettek többsége szerint a legjobb hozamot az ingatlan biztosítja (59 százalék vélekedett így), míg az arany a részvényekkel holtversenyben a második helyen végzett, 33 százalékkal.

A magyarországi laikus kisbefektetők számára csak az arany lehet alternatíva a nemesfémek közül, mivel csak ezt nem terheli általános forgalmi adó (áfa). Mindazonáltal csalóka lehet az elmúlt évek aranyrallyja, a teljes befektetetendő összeg 15-20 százalékából érdemes aranyat vásárolni − mondta el Gregus Zsolt. A vásárlás során mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a fizikai arany nem alkalmas rövid távú nyereség elérésére a logisztikai költségek miatt, ezért mindenképpen közép- és hosszú távra érdemes tervezni.

Fontos szempont továbbá, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthető legyen az aranyunk, ezért érdemes "négykilences" − a Londoni Aranyszövetség által hitelesített − good delivery rudakat venni, vagy az ismertebb befektetési érmék egyikét. A good delivery minősítéshez a tömbön szerepelnie kell a sorszámnak, a súlynak, a finomságnak, valamint a fejbélyegzőnek, amely azt jelzi, hogy melyik öntödéből származik. Ennek hiányában eladáskor be kell vizsgáltatni, leggyakrabban beolvasztani, ami a befektető számára többletköltséget és alacsonyabb árat jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!