A fizikai arany piaca is szárnyal

A szokásos szezonalitással dacolva erős nyarat zártak a fizikai aranykereskedők. Vásárlás előtt azonban érdemes tájékozódni, mikre érdemes odafigyelni, milyen buktatók lehetnek.
NAPI, 2011. október 21. péntek, 13:41
Fotó: Napi.hu

Az idei év − összhangban az európai trendekkel − a hazai fizikai aranykereskedők számára is nagyon jól alakult. Minden idők legjobbja volt az augusztus, a forgalom több mint négyszeresét tette ki a júliusinak − mondta el kérdésünkre Gregus Zsolt, az aranypiac.hu vezető aranykereskedője. A fizikai piacon úgynevezett kettős hullámok vannak: a jellemzően erős tavaszt a gyengébb nyár követi, hiszen akkor az emberek többsége szabadságon van. Ezt követi az őszi erősödés, ami egészen karácsonyig kitart, aztán az év elején megint leül a forgalom.

Ám a 2010/2011-es év felülírta az eddigi papírformát, a befektetői kedv szinte töretlen növekedése volt jellemző. A tradicionálisan gyenge januári évkezdet 2011-ben minden eddiginél jobb volt, meghaladta a 2010-es november−decemberi keresleti csúcsot is, ami egyáltalán nem szokványos a piacon. Ezt követte a nyári időszak, amelyben a fizikai aranyra való kereslet szintén jóval a várakozások felett teljesített és még szeptemberben is csaknem az augusztusi erős szinten maradt a forgalom.

Magyarországon a lakosság csupán 5 százalékának van aranyban lévő megtakarítása, de ha lehetősége lenne, akkor további 15 százalék fektetne a nemesfémbe − áll a Solar Gold felmérésében. A cég saját kutatása szerint az emberek 42 százaléka biztonsági tartaléknak, további 38 százalék pedig befektetési célból vásárolna fizikai aranyat. További érdekes adat, hogy a megkérdezettek többsége szerint a legjobb hozamot az ingatlan biztosítja (59 százalék vélekedett így), míg az arany a részvényekkel holtversenyben a második helyen végzett, 33 százalékkal.

A magyarországi laikus kisbefektetők számára csak az arany lehet alternatíva a nemesfémek közül, mivel csak ezt nem terheli általános forgalmi adó (áfa). Mindazonáltal csalóka lehet az elmúlt évek aranyrallyja, a teljes befektetetendő összeg 15-20 százalékából érdemes aranyat vásárolni − mondta el Gregus Zsolt. A vásárlás során mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a fizikai arany nem alkalmas rövid távú nyereség elérésére a logisztikai költségek miatt, ezért mindenképpen közép- és hosszú távra érdemes tervezni.

Fontos szempont továbbá, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthető legyen az aranyunk, ezért érdemes "négykilences" − a Londoni Aranyszövetség által hitelesített − good delivery rudakat venni, vagy az ismertebb befektetési érmék egyikét. A good delivery minősítéshez a tömbön szerepelnie kell a sorszámnak, a súlynak, a finomságnak, valamint a fejbélyegzőnek, amely azt jelzi, hogy melyik öntödéből származik. Ennek hiányában eladáskor be kell vizsgáltatni, leggyakrabban beolvasztani, ami a befektető számára többletköltséget és alacsonyabb árat jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

andras_h, 2012.01.22 07:55

@obmargo: A bankban eléd raknak egy listát, amin a vételi és eladási árfolyam is rajta van. Ha a csomagolás sértetlen, akkor egyszerű a visszavásárlás.
Az ékszer ilyen szempontból eléggé nagy hülyeség, kidobod az ablakon az adót, meg a nem kevés megmunkálás költségét, ráadásul egy kevésbé értékes ötvözetet kapsz, amit csak törtarany árban (nyomott áron) vesznek vissza. Ez minden oldalról bukás. Meg hülyén néz ki, hogy bemegy az ember az ékszerboltba, aztán rámutat, hogy abból a gyűrűből kérek 43 darabot.
A számlaaranyat én is elkerülném nagy ívben, adják csak a kezembe, amit megveszek.

@ucey: Akkor kellett volna venni, amikor 1550 körül volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezike, 2012.01.22 01:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2012.01.21 18:06

Aranyat most sehogy sem vennék. Inkább eladnám ami van. A vétel-gombot úgy február közepén kell majd megnyomni. De akkor nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obmargo, 2012.01.21 17:47

Tombbe soha nem vennek aranyat.Maceras tole megszabadulni.Sokkal egyszerubb az ekszer,konnyebben ertekesitheto es nem kell egyszerre olyan nagy ertekkel kilincselni.Online pedig meg 1000000 aranybanyaert sem adnek 1 fillert sem.Csak a kezzel foghato dolgokat szeretem,es nezem valamire.Az online vilagban csak lopas,csalas,atveres van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html