Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei év még nem a fordulat éve lesz, de jó alapot adhat arra, hogy 2014-ben eljöhessen a kilábalás pillanata. Ez a várakozás elsősorban a tőzsdéken látszik, a részvényárfolyamokat ugyanis ezek az erőteljes várakozások mozgatják - mondta Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője a cég éves kitekintőjéről szóló sajtótájékoztatón. Fordulat lehet viszont Európa és Amerika versenyfutásában, amelyből az öreg kontinens nyerhet. A pénzügyi kockázatokat és a stabilitást vizsgálva elmondható, hogy sokkal optimistább a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. A pénzügyi szektor megítélése sokat javult, az európai bankok forrásköltsége csökkent, ereszkedtek a bankközi kamatlábak, mérséklődött a volatilitás, a kockázatkerülés, javultak a likviditási mutatók. A Quaestor megítélése szerint a fejlett piaci kötvényhozamok mélypontokhoz viszonyított emelkedése is arra utal, hogy oldódik a feszültség, idén már kevésbé fordulhat elő a túlzott kockázatkerülés.

A magyarországi részvénypiacot 2013-ban továbbra is a nyomott forgalom jellemzi. Az ok a különadókkal terhelt alacsony gazdasági növekedés miatti lanyha külföldi érdeklődés. A hazai papírok közül a Mol részvényeit a várhatóan emelkedő olajárak miatt emeli ki a Quaestor, amely így az az első számú nyertes lehet, ha Kelet-Európát megérinti a növekedés szellője. Az év folyamán az osztalékkal kapcsolatos várakozások is felfelé tornázhatják az árfolyamot. Az Egis papírjait piacai kedvező növekedési kilátásai miatt kedveli Háda Bálint, illetve azért, mert hatékonyságjavulást ért el a költségek kézbentartása által, s a K+F kiadásokkal kapcsolatos kedvező változások is számottevőek.

Az OTP Bank esetében a szerény növekedési kilátások miatt továbbra is a hitelállomány minősége és a tranzakciós adó a fő téma. A kurzust az év folyamán ezek mellett országkockázati kérdések tehetik ingadozóvá. A magyar kamatkörnyezetben három hónap alatt további 75 bázispontos csökkenés látszik, de ebben szerepet játszhat majd a jegybankelnökváltás is. Finanszírozás szempontjából a február lesz a legkeményebb hónap, utána már kevesebb fejfájást okozhat ez Magyarországnak. Valószínűleg azonban nem a finanszírozással lesz gond, hanem annak szerkezetével. A túlzott várakozásokkal teli hangulatban ugyanis, ha eltörik a mécses, akkor a külföldiek eladásai mellett az IMF hitel nélkül lehetnek gondok.

A forint árfolyamára a jegybanki elnökváltásig a hektikusság lehet jellemző. Az árfolyam egy négy éves gyengülő trendben mozog, és jelenleg még 280 forintnál sem sérülne ez a trend. Az őszre azonban, ha ez a trend fennmarad, akkor 290 fölött kell maradnia az árfolyamnak. A forint leértékelődési pályájának a fennmaradása annak kérdése, hogy javulnak e majd a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozások.

Az euró a dollárral szemben egy emelkedő trendben mozog, ami ha nem törik meg akár 1,40-es szintig is repítheti a közösségi deviza árfolyamát - véli Háda, aki szerint az arany is elférhet egy portfólióban, mert szerinte fundamentálisan is jó befektetés marad a nemesfém.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!