BUX

A forint erősödött, a dollár gyengült

Csütörtökön erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél öt tájban 265,40/50 forinton jegyezték, mintegy másfél forinttal a szerdai 267,00/20 forint alatt - számoltak be kereskedők.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 17:00

A dollárral délután 218,80 forinton kereskedtek, több mint két forinttal a szerdai 222,80 forint alatt. A gyengülésben szerepet játszott, hogy délután vegyes amerikai makroadatok láttak napvilágot. A negyedik negyedévi GDP-adatot felfelé, a fogyasztás növekedésére vonatkozó mutató pedig lefelé korrigálták az USA-ban.

A végleges adatok szerint az USA GDP-je az elmúlt év utolsó negyedében 1,7 százalékkal nőtt, azaz a korábban közölt mutatót kismértékben felfelé korrigálták. A harmadik negyedévben még 4,1 százalék volt a tempó. Az inflációs mutatót ezúttal is feljebb srófolták, 3,3 százalékról 3,5-re, miközben a személyes fogyasztás a korábban jelzett, és akkor is igen szerénynek tartott 1,2 százalék helyett csak 0,9 százalékkal bővült.

Izland kamatot emelt, amelynek mértéke a vártnál nagyobb, 75 bázispontos lett. Kereskedők tájékoztatása szerint ennek ellenére - egyelőre - nem alakult ki pesszimista hangulat a devizapiacokon. A Reuters beszámolója emlékeztet rá, hogy az izlandi korona vesszőfutását a Fitch lépése indította el: a hitelminősítő stabilról negatívra változtatta az ország szuverén hitelbesorolásának kilátását. A Fitch szerint az izlandi gazdaság egyensúlytalanságai, köztük a folyó fizetési mérleg magas hiánya aggodalomra ad okot. Ezt követően a Merrill Lynch jelezte aggodalmát az izlandi bankok gyors terjeszkedése miatt, a Danske beszámolója pedig recessziót jósolt.

Az izlandi központi bank 2004 májusa óta összesen 6,0 százalékponttal emelte meg az alapkamatot, a pénzromlás és a száguldó ingatlanárak megfékezése érdekében.

A világszerte erősödő kamatemelési várakozások, a küszöbönálló izlandi valutaválság és a rossz fundamentumok miatt cseppet sem megnyugtató a magyar fizetőeszköz helyzete. Elemzői vélemények szerint a kamatemelési hullám nyomán a külföldi befektetők inkább a fejlett piacokba invesztálnak, a magyar kockázati prémium nem elegendő számukra.