BUX
38240

A forint időcsúszásban gyengült

Régiós hatások következtében gyengült hétfőn a forint a bankközi devizapiacon. A kereskedés álmos volt, az amerikaiak későn keltek.

Ádám Viktor, Ember Zoltán, 2006. március 27. hétfő, 16:45

A 263,20/40 forintos startot követően 262,70-ig csúszott vissza az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, hogy azután ismét emelkedésbe váltson. Délután négy óra előtt 265,20-nál járt a jegyzés, azaz gyengült a forint - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője. Kolba Miklós hozzátette: a forint a zlotyt követte, miközben a máskor meghatározó izlandi korona jegyzése feljebb került. Az új-zélandi fizetőeszköz ugyanakkor rég nem látott mélypontra esett, bár ez valószínűleg nem hatott számottevően a forintra - vélekedett a trader.

A szakember beszámolója szerint álmos kereskedés jellemezte a piacot, az eseménytelenségben talán az is közrejátszott, hogy az óraátállítás miatt hét órára nőtt a különbség az USA keleti parti időszámítása és a közép-európai között, vagyis később kapcsolódtak csak be a tengerentúli piaci szereplők az üzletelésbe. A Hamilton tradere ezzel kapcsolatban megjegyezte: az amerikai nyitás után a befektetők intenzív eladási hullámba kezdtek, s ezzel magyarázható a régiós devizák esése.
Az amerikai deviza kurzusa - viszonylag stabil euró/dollár árfolyam mellett - szintén emelkedett, a reggeli 218,50 forint körüli szintről 220,50 környékére.

A héten a mai szlovák kamatdöntés után lesz még néhány hasonló fejlemény: a Federal Reserve közép-európai idő szerint holnap éjjel negyed tízkor jelenti be határozatát, majd a hét közepén a lengyel és a cseh jegybank döntnökei is összeülnek. Ami a hazai eseményeket illeti, a pénteken megjelenő külker- és fizmérleg adatok némiképp hathatnak a forint kurzusára. A holnapi német IFO-index befolyásolhatja a dollár árfolyamát.