Sem az IMF-delegáció budapesti tárgyalásai, sem a munkanélküliségi ráta emelkedése nem befolyásolta a forint jegyzését csütörtökön. Ebbe az állóvízbe dobott követ szinte egyszerre Bánfi Tamás, az MNB monetáris tanácsának tagja és a Standard & Poor's. A jegybankár a Reutersnak nyilatkozva azt közölte ugyanis, hogy a gyorsabb kilábaláshoz az év végéig 5-6 százalékra csökkenő alapkamatra, illetve gyengébb forintra volna szükség. Az S&P értékelése pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar bankok pénzügyi profilja a közeljövőben tovább romolhat a recesszió miatt, helyzetüket pedig nehezíti a gyenge és volatilis forint, valamint az államadósság finanszírozásának nehézkessége. A magas lakossági hitelállomány és nagymértékű külső egyensúlytalanság olyan strukturális szintű gyengeséget okoznak, amelyek a gazdaságot szűkös és drága világpiaci finanszírozási formák felé sodorják. A két hír nyomán 268,50 körüli szintek után 271 forint fölött tetőzött az euró jegyzése, míg a dolláré átlépte 190,50, a svájci franké pedig a 178 forintot. A hazai fizetőeszköz magával rántotta a régió devizáit, ám később a zloty és a cseh korona vissza tudott korrigálni. Tény viszont, hogy miután Lengyelországban hosszabb távon is maradhat a kamat, a forint tartósan gyengülhet a jövőben a zlotyhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!