Az általunk követett hangulati mérőszámok alapján már ugyan eléggé optimistává váltak a befektetők az elmúlt hetek tőzsdei áremelkedése során. Olyan mértékű jókedv azonban nem uralkodott el, amilyen jelentős piaci csúcsok piaci csúcsok közelében szokta jellemezni a piacot.

Az Investors Intelligence Services friss adatai szerint az amerikai tőkepiaci hírlevélírók körében a héten 43,6 százalékon állt az azonnali részvényvásárlást javasló szakértők aránya. Azonnali részvényeladást a tanácsadók 25,5 százaléka javasolt, míg kivárást és korrekcióban vásárlást 30,9 százalék tartott követendő stratégiának. Ezzel a felmérés bull/bear 1,7 aránya , ami enyhén optimista hangulatot feltételez. A felmérésben az optimista szélsőséget a 2,6-2,8 feletti tartományok jelentik, ezen a szinten általában már nem nagyon kifizetődő a további emelkedésre játszani az ellentét analízis hívei szerint. Emlékezetes, hogy a februárban még 50 százalék feletti volt a részvényvásárlást jó ötletnek tartók aránya, s májusban, közvetlenül a tavaszi indexcsúcsot követően 20 százalék alatt volt a pesszimisták tábora.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII által végzett felmérés sem sugárzott mértéktelen optimizmust. A következő hat hónapban magasabb részvényárfolyamokat váró befektetők aránya a felmérésben ugyan 6 százalékponttal emelkedett az előző héthez képest, azonban még mindig csak 36,1 százalékon áll, míg az alacsonyabb árfolyamokat tippelőké 7,6 százalékponttal 27,4 százalékra csökkent. Ezzel előbbi tábor aránya még mindig hosszabb távú, 39 százalékos aránya alatt található, s a medvék hosszútávú, 30 százalékos arányát sem múlja jelentősen a most mért adat. Így ebben a felmérésben sem lehet még szélsőséges optimizmusról beszélni.

A profi befektetők ugyanakkor kezdenek eléggé a vételi irányban beállni, az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése szerint a szövetség tagjainak portfólióiban már 70 százalékot ért el az S&P 500-as index irányban a long kitettség aránya. Ez magas érték, a veszélyzóna alsó határát jelenti, igazi szélsőségről azonban csak a 80 százalék feletti értékeknél lehet beszélni, így ez nem feltétlenül lenne gátja egy további, az elmúlt két hónapban tapasztaltnál kisebb lendületű emelkedésnek.

Nem mindenki olyan optimista

Van azonban olyan felmérés is, amely veszélyt jelez, a Hulbert Financial Digest által készített HSNSI index az indexet kitaláló Mark Hulbert szerint túl gyorsan emelkedett az elmúlt hetekben túl magasra. A szakértő ezért elemzésében azt várja, hogy hamarosan ellenszelet kaphat rally.

Az amerikai részvénypiac összességében e cikk szerzőjének véleménye szerint - dacára a pesszimista jóslatoknak - egyelőre nem csinált olyat, amely megkérdőjelezné korábbi február végén felállított hipotézist. Akkor, február végén úgy véltem, hogy a technikai elemzés eszközei alapján nagy a valószínűsége annak, a tavaly augusztus-októberi rövid medvepiac véget ért (azért nevezzük medvepiacnak, mert az áresés mértéke a vezető indexekben elérte a 20 százalékot), s új, elsődleges bikapiac alakult ki az amerikai tőzsdén.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Az akkori elemzés következtetése az volt, hogy ez az elsődleges bikapiac a 2008-as összeomlás után elért értékekhez képest új csúcsokra viszi majd ki a vezető indexeket. Az akkori megállapítások szerint a Dow Jones Industrial Index elsősleges célárfolyamaként a 13 200 pontos szint volt meghatározva, másodlagos, optimista célként a 14 000 pontos érték. Az akkori elemzés megállapításai szerint közel állt egy korrekció megindulása az amerikai részvénypiacon, amelynek az elemzés szerint a Dow Jones Industrial Indexet nagyjából 12 200 pontig kellett volna lehoznia. A valóság ehhez képest egy kicsit másként alakult, az index 13 338 ponton tetőzött, s az április végén indult, s előre valószínűsített korrekciós hullám 12 033 pontig hozta le a mutatót, amely innen fordulva jutott el mostani, 13 200 pontos szintjéig. (Itt kell megjegyezni, hogy a 12 200 pont alatti zárás egyedül az Elliott hullámelmélet általam használt interpretációját sértette, negyedik korrekciós hullámként nem szabadott volna az első hullám ártartományába érnie az indexnek, így elképzelhető, hogy most még csak a harmadik szakaszt éljük az ötből.)

És a hazai piac?

A korrekcióban nem voltak olyan jelek technikai alapon, amelyek medvepiac kialakulását sejtetnék. Így egyelőre tartani kell magunkat az akkori feltételezésekhez. Ezek szerint elsődleges bikapiac van, megvolt az első korrekció, s a következő lokális csúcsoknak - legalábbis a klasszikus technikai elemzés szabályai szerint - magasabb értékeket kell hozniuk a vezető indexekben, mint a tavasziak (persze a tavaszi csúcsok erős ellenállást jelentenek az indexekben, mint ahogy a letört fej vállak alakzat közeli nyakvonala is, ez rövid távon mindenképpen erős akadály lehet).

Ezen kívül a magyar részvények egyelőre megmaradtak relatív medvepiacukban, így alulteljesítők maradnak euróban számolva a világ vezető indexeihez képest. A forinttal kapcsolatos prognózis sorsa a jelenlegi árszinteken dőlhet el. Rövid távon bullishnak, hosszabb távon bearishnek feltételeztem a magyar fizetőeszköz árfolyamát, azt állítva, hogy a 275-280 forint alatti szintig nem valószínű, hogy lecsökken az euró jegyzése. Az euró árfolyama a napokban teszteli annak a hosszútávú emelkedő trendcsatornának az alját, amely immár 4 éves múltra tekint vissza, s amely az előrejelzés egyik fontos pontját képezte.

A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!