A forint vitte a prímet

Komoly erősödést mutatott be a forint kedden. A magyar deviza a régióban egyértelműen felülteljesítő volt.
NAPI, 2012. június 19. kedd, 16:40
Fotó: Napi.hu

Az euróért reggel még közel 292 forintot kértek, ám délután négy órára napi mélypontra, 287,90 forintra süllyedt a jegyzés. Ugyanekkor a dollárt 227,45, a svájci frankot pedig 239,70 forinton váltották.

Az emelkedést a kedvező nemzetközi hangulat mellett a magyar IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos várakozások támogatták. Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező hírek, így például a módosított jegybanktörvény parlamenti elfogadása tovább erősíthetné a forintot, konkrétumok hiányában azonban egyelőre nem várható hasonlóan masszív folytatás - mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci trédere.

Alapvetően a nemzetközi optimizmus segítette a forint jó teljesítményét, amit részben a G20-csúcs, valamint például Mario Monti szavaiból meríthettek a befektetők. Az olasz kormányfő ugyanis ismét az összehangolt európai fellépés lehetőségéről beszélt, pontosabban arról, hogy a tíz nap múlva kezdődő EU-csúcson konkrétumok várhatóak e téren. Bár a piaci szereplők részéről érzékelhető némi kétkedés ennek kapcsán az elmúlt hónapok összeurópai ténykedése miatt, a hangulat alapvetően jó.

A következőkben meghatározó lehet az Egyesült Államok központi bankja, a Federal Reserve kamatdöntése, pontosabban az azt követő elnöki komment, ahol a várakozások szerint gazdaságélénkítő lépéseket is bejelenthet Ben Bernanke. Ez pedig a dollárral szemben erősödő euró révén újabb lendületet adhat a forintnak, így az euró jegyzése 286 forint alá süllyedhet, majd a 283 forint alatti szint lehet a következő az üzletkötő szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK