A forint az euróval szemben a nap elején kicsit erősödve benézett a 261 forintos szint alá, 10 órára azonban, már 262 forint felett forgott az árfolyam. A washintoni munkaügyi minisztérium által közzétett legújabb markoadat a regionális devizákat, köztük a forintot is korrekciós pályára helyezte, ennek hatására koradélután már 269,20 forintot kellett fizetni egy euróért a bankközi piacon.

A forintgyengülés ennek ellenére csak látszólagos, hiszen alig van mögötte forgalom - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank deviza üzletágának vezetője, aki azt is elmondta, hogy a térségi devizák mostani leértékelődését emelkedés követheti, hiszen a piacok előre beárazták Barack Obama elnökké választását, ám nem számítottak az Európa szerte csütörtökön bejelentett, vártnál nagyobb arányú kamatcsökkentésekre. Míg az előbbi hír a dollárra gyakorolt pozitív hatást, az utóbbi az euróra gyakorolt negatív hatást, ezért vártható a közeljövőben a térségi devizák, köztük a forint emelkedése is, kivéve például Csehországot, ahol az ECB döntését rögtön a cseh alapkamat csökkentésével reagálták le.

A dollárért 208,20 forintot kellett fizetni, miközben a dollár euró keresztárfolyam nem mozogott szinte semmit, így 1,28 volt az átváltási arány. A svájci frank 178,30 forintot ért koradélután.

Geszti Pál, az ING devizatradere szerint a csütörtöki európai kamatcsökkentések után tovább nőtt a magyar kamatelőny, amire előbb utóbb rá fognak ugrani a külföldiek is. Geszti szerint ugyanis a jelenlegi 11,5 százalékos alapkamattal már akkorára nőtt a kamat különbözet, hogy az szinte biztosan fogja vonzani a külföldi tőkét, mivel Magyarországon nincs semmivel sem különb helyzet mint máshol a világban, az államcsőd ugyanis nagyon messze van.

Márpedig ez a forint erősödését is jelentheti mindaddig, amíg a magyar jegybank rá nem szánja magát, hogy követi a világ többi jegybankját a kamatcsökkentési pályán. Azt viszont nem tudni, hogy a forint mikor kezdhet erősödni - vélte Geszti, aki szerint ez be következhet két hét múlva, de lehet, hogy fél évet kell rá várni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!