A forintot nem bántják, a koronát igen

Az eurózóna alapkamatához képest felárat nem kínáló cseh korona szenvedi meg a leginkább a régióban a dollár erősödését.
NAPI, 2010. február 25. csütörtök, 14:57
Fotó:

A cseh fizetőeszköz - a viszonylag stabil zlotyval és forinttal szemben - az elmúlt öt napban folyamatosan gyengült. Igaz, ennek mértéke nem volt drámai, az euró koronajegyzése 25,7-ről 25,9-re emelkedett.

Jan Cermak, a prágai központú CSOB elemzője szerint a Görögország esetleges leminősítésének kockázata helyezhette némi nyomás alá a közép-európai eszközöket, vagyis ezzel magyarázható a korona süllyedése.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője viszont úgy véli, a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak csak áttételesen, az euró dollárhoz viszonyított gyengülésén keresztül hathatnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a korona azért teljesítheti alul a forintot és a zlotyt, mert a cseh alapkamat ugyanúgy 1 százalék, mint az eurózónáé, azaz nem kínál felárat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK