A forintra is átragadt az optimizmus

A hétfői komoly esés után kedden megnyugodtak a befektetők a nemzetközi piacokon, kis korrekció követte az idei év eddigi legrosszabb napját. Ez pedig a forint árfolyamára is hatással volt, délutánra 292 alá esett az euró jegyzése. Az olasz és spanyol feszültségek enyhülésével a közös európai valuta is teret nyert a dollárral szemben.
Beke Károly, 2013. február 5. kedd, 17:13
Fotó: Napi.hu

Kedd délutánra 291,86-ig kapaszkodott a forint az euróval szemben, ez bő fél százalékkal volt alacsonyabb a hétfői árfolyamnál.A dollár 215,53 forintba került, míg a svájci frankért 237,06 forintot kellett fizetni. Közben az euró is javítani tudott a dollárral szemben, a nap második felében 1,3526-nál állt a keresztárfolyam.

A devizapiacon a javuló hangulat elsősorban annak volt köszönhető, hogy enyhült a nyomás a spanyolokon és az olaszokon. Hétfőn ugyanis a befektetők megint a két ország politikai kockázatait vették elő, emiatt emelkedtek a kötvényhozamok és gyengült az euró. A következő napokban magyar szempontból a küszöbön álló devizakötvény-kibocsátás lehet hatással a forint árfolyamára, míg a nemzetközi színtéren az ECB csütörtöki kamatdöntő ülése, valamint a kétnapos EU-csúcs tartogathat meglepetéseket az euró számára.

A magyar kötvénypiacon felemás volt a hangulat, a 12 hónapos és a 3 éves papírok hozama kismértékben csökkent, a többi futamidő esetében viszont emelkedést regisztrálhattak a befektetők a másodpiacon. Így a nap végére a magyar hozamok 5,21 százalék és 6,41 százalék között szóródtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK