A formálódó költségvetési kompromisszum lehetősége villanyozta fel a börzéket

A formálódó amerikai költségvetési kompromisszum lehetősége villanyozta fel a börzéket: míg a hét utolsó napján újabb fontos makroadatok közzététele csúszik későbbre; pénteken újabb vállalati beszámolókra figyelhetnek a befektetők.
Admiral Markets, 2013. október 11. péntek, 10:34
Fotó: Napi.hu

Piaci kitekintés

Az egyelőre csupán formálódó költségvetési kompromisszum lehetősége villanyozta fel az európai-, majd a tengerentúli befektetőket csütörtökön: miután a felvetett ideiglenes javaslat szerint átmenetileg megemelhetnék az adósságplafont az USA-ban. Bár megegyezés egyelőre nem született; a költségvetési patthelyzet feloldásának lehetőségére a tengerentúli börzék jelentős emelkedéssel reagáltak; míg az optimista hangulat a távol-keleti piacokon is kitartott, a hét utolsó napján.

Az amerikai kormányzat leállása miatt a szeptemberi termelői árindexek mellett a kiskereskedelmi eladások statisztikáit sem publikálják majd; így a Michigani fogyasztói bizalmi mutató mellett a JP Morgan és a Wells Fargo harmadik negyedéves beszámolóira koncentrálhatnak a befektetők.

Ázsia

A tengerentúli jókedv az ázsiai börzéket is magával ragadta a hét utolsó napján: a Nikkei 1,48%-os emelkedése mellett a Shanghai Composite 1,70%-ot erősödött; míg a hongkongi tőzsdeindex 1,24%-os pluszban búcsúztatta a pénteki kereskedést.

Megszülethet-e végre a költségvetési kompromisszum?
Admiral Markets

US

Jelentős, 2% feletti emelkedéssel zárták a csütörtöki kereskedést az amerikai részvényindexek, miután a befektetők pozitívan értékelték az amerikai költségvetési vitában formálódó megoldás lehetőségét. A republikánusok előterjesztése értelmében ideiglenesen hat hétre megemelhetnék az adósságplafont; bár a felvetést Obama elutasította, mivel az nem oldaná fel a kormányzat leállását. Az előzetes piaci várakozások szerint (Dow +2,18%; S&P500 +2,18%; Nasdaq +2,26%)

Váratlanul nagyot emelkedett a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban: az október 5-vel záruló héten 66ezerrel többen, 374ezren folyamodtak munkanélküli ellátásért, míg az elemzők 311ezres értéket vártak. A munkaügyi tárca tájékoztatása alapján Kalifornia államban a számítógépes rendszerek frissítése következtében az adatok egy része késve érkezett be; míg a jelentős emelkedésben az amerikai kormányzat részleges leállását követően megnövekedett elbocsátások is közrejátszhattak.

EU

Az európai börzék is emelkedéssel reagáltak a csütörtöki, amerikai fejleményekre; míg a pénteki kereskedés első felében a kontinens börzéin továbbra is optimista hangulatban indult a nap. (Dax +0,34%; Cac -0,01%; FtseMib +0,24%; Ibex -0,05%)

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK