Piaci kitekintés - 2013.11.27.

Már érezhették az ünnepi pulykasült illatát a tengerentúli befektetők: az amerikai benchmarkok minimális emelkedésüket a nap végére szinte teljesen visszaadták, azonban a Nasdaqnak 13 év után először sikerült ismét a 4000 pontos határ felett bezárnia.

Ázsiában vegyes kép fogadta a befektetőket, míg az öreg kontinens börzéit a formálódó német nagykoalíció derítette jobb kedvre szerdán délelőtt. Bár a tengerentúli tőkepiacok a hálaadási ünnep miatt holnap zárva tartanak, azonban a csütörtöki piaci szünnap előtt számos makroadatot hamarabb tesznek majd közzé.

Szerdán a heti munkanélküli segélykérelmek mellett az októberi tartós cikkek rendelésállományát, valamint a novemberi Chicagói beszerzési menedzserindexet- és a Michigani fogyasztói bizalmi mutatót is publikálják majd.

Hálaadásra készülnek a tengerentúli befektetők, azonban szerdán több fontos makroadat érkezik majd az Egyesült Államokból
Kép: Admiral Markets

Ázsia
Vegyesen zárták a szerdai kereskedést az ázsiai börzék: a kínai részvényindexek óvatos emelkedése mellett a japán tőzsde minimális negatív korrekcióval fejezte a be hét harmadik napját. (Nikkei -0,42%; Hang Seng +0,53%; Shanghai Composite +0,82%)

US

A vártnál kedvezőbb ingatlanpiaci adatközléseket követően az építőipari társaságok részvényei igen jól szerepeltek a keddi kereskedés folyamán, azonban a zárásra ismét megérkeztek az eladók: így a Dow és az S&P500 is előző napi záró értékei közelében fejezte be a napot, míg a Nasdaqnak sikerült 4000 pont felett bezárnia. (Dow 0%; S&P500 +0,01%; Nasdaq +0,58%)

Kedvezőbb hírek érkeztek a tengerentúli ingatlanpiacról, bár a kormányzat októberi leállása következtében az októberi megkezdett házépítések számát a kereskedelmi tárca később teszi majd közzé. Mindemellett a várt 930 ezres értékkel szemben 1,034 millióra kúszott a kiadott új építési engedélyek száma októberben, míg a Case-Shiller lakásárindexe alapján szeptemberben tovább emelkedtek az ingatlanárak az USA 20 legnagyobb városában; évesítve 13,3%-os volt a növekedés szemben a korábbi hónap felülvizsgált 12,80%-os értékével szemben.

Míg a kiadott építési engedélyek száma ötéves csúcsra emelkedett, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe alaposan elmaradt a várakozásoktól. A mutató novemberi értéke 72,4 pontról 70,4 pontra süllyedt.

Bár a tengerentúli börzék a hálaadási ünnep miatt holnap zárva tartanak, azonban a csütörtöki piaci szünnap előtt számos makroadatot hamarabb tesznek majd közzé. Szerdán a heti munkanélküli segélykérelmek mellett az októberi tartós cikkek rendelésállományát (14:30), valamint a novemberi Chicagói beszerzési menedzserindexet (15:45)- és a Michigani fogyasztói bizalmi mutatót (15:55) is publikálják majd.

EU

Felemás teljesítménnyel zárták a keddi kereskedést az európai részvényindexek (Dax -0,01% Cac -0,47%, FtseMib +0,10%; Ibex +0,28%).

Hosszas egyeztetéseket követően megállapodásra jutottak a német politikusok, így a keresztény- és a szociáldemokraták között formálódó nagykoalíció lehetőségéről Angela Merkel szolgálhat majd további részletekkel szerdán délelőtt.

Az ECB decemberi, következő héten esedékes kamatdöntő ülése felé közeledve a jegybankárok ismét meglebegtették egy hosszú távú refinanszírozási művelet (LTRO) alkalmazásának lehetőségét, ezáltal is serkentve adott esetben az európai hitelezést.

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!