A japán Nikkei index 0,47 százalékos esést szenvedett el a hét első napján és a sanghaji börze is 0,6 százalékos mínuszban állt nem sokkal zárás előtt, de a Hang Seng index 0,35 százalékot tudott erősödni.

A legtöbb vélemény szerint, a G-20-ak találkozóján, a fiskális egyensúlytalanságokról alkotott eltérő elképzelések mozgatták a piacokat. Az Egyesült Államok nem szeretné még megkezdeni az ösztönzőcsomagok kivezetését, ugyanakkor az európai államok nem tehetik meg, hogy továbbra is fenntartsák ezeket az intézkedéseket - ezek az eltérő vélemények okoznak zavart a piacokon - vélik egyes elemzők.

Más szakértők szerint ugyanakkor, a találkozón hozott döntéseknek nincsen rövid távú piacmozgató hatásuk, sokkal inkább közép távon befolyásolhatnak ezek az intézkedések - ez attól függ, hogy sikerül-e megtalálni az egyensúlyt a megszorítások és az ösztönzés mértéke között.

Az ázsiai bankok ezek alapján vegyesen mozogtak, annak ellenére, hogy amerikai társaik jól teljesítettek pénteken. Tajvanban erősödtek a pénzintézeti papírok, ugyanakkor Japánban a Mitsubishi Financial Group, a szigetország legnagyobb pénzintézete, 2,2 százalékot vesztett értékéből, és a harmadik legjelentősebb bank, a Mizuho Financia Group is 2,6 százalékkal múlta alul pénteki záróértékét.

A nagyobb exportőrök papírjai szintén estek Japánban: az európai és amerikai kilátások miatt erősödő jen nem tett jót a részvények árfolyamának. A Toyota 1,4, a Sony 0,9 százalékot vesztett értékéből. A kínai részvények is rosszul teljesítettek, bár a kereskedés lanyha volt: a befektetők arra várnak, hogy az Agricultural Bank of China tisztázza a tőzsdére való bevezetés részleteit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!