Az MSCI indexet jegyző Morgan Stanley Capital International közölte, hogy szeptemberől 2,9 százalékról 5,9-re emelné a Gazprom-részvények súlyát a mutató kosarában. Ezzel a Gazprom súlya felülmúlja a dél-koreai Samsung Electronics 3,9 százalékos részarányát, vagyis a feltörekvő piaci részvények között az orosz gázpapírok veszik át a vezető helyet az indexben. Az MSCI orosz mutatójában is számottevően nő a Gazprom-arány, 30,3 százalékról 46,6-re. Az MSCI feltörekvő piaci mutatójában a Gazprom-átsúlyozás után Oroszország a hatodik helyről a harmadikra lép elő, s már csak Dél-Korea és Tajvan előzi meg. A Morgan Stanley döntése azután született, hogy Moszkva liberalizálta a Gazprom-részvények kereskedelmét, és megszüntette a külföldiek tulajdonlását érintő korlátozásokat. A Gazprom-részvények pénteken mégis jelentősen estek, a Citigroup által kiadott leminősítés miatt, a pénzügyi csoport ugyanis a korábbi vétel után tartásra ajánlja a papírokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!