A fent említett pénzügyi szakadék alatt az amerikai fiskális stimulusok év végére várt kifutását értik a piaci szereplők, aminek potenciális negatív hatását illetően megoszlanak a vélemények, az azonban valószínű, hogy jelentős fékezést jelentene nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világgazdaság számára.

Az ügyfeleknek írt levelében Kostin fenntartja az S&P 500 indexre vonatkozó 1250 pontos év végi célértékét, annak ellenére, hogy a benchmark legutóbb az 1400 pontos szint fölé kapaszkodott. A szakértő úgy véli, a Kongresszus nem fog tudni a választások előtt érdemi megoldást találni a problémákra, és vélhetően az év vége előtt sem kerül majd erre sor.

Ennek kapcsán a szakértő megjegyzi, tavaly az adósságplafon megemelésére vonatkozó határidő hónapokkal korábban ismert volt már, ennek ellenére a Kongresszus képtelen volt olyan megállapodásra jutni, ami valamennyi párt számára kielégítő lett volna. A befektetők ezt követően kiábrándultak, az S&P 500 index pedig 10 kereskedési nap alatt 11 százalékot zuhant.

Kostin szerint jelenleg a legvalószínűbb kimenetel, hogy egyes, a korábbi években hatásosnak bizonyuló fiskális intézkedéseket meghosszabbítanak, ez azonban így is kevés lesz ahhoz, hogy a problémát teljes egészében kezelni tudják az év vége előtt. A folytatódó bizonytalanság pedig negatív hatással lesz majd a piac és a gazdaság teljesítményére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!