Az amerikai részvénypiac árazása magas, akármilyen mérőszámot veszünk alapul - írta ügyfeleinek a Goldman Sachs amerikai befektetési bank a Zerohedge tudósítása szerint. A Goldann elemzői szerint így a további emelkedést már csak a cégek profitnövekedése generálhatja, s kevésbé valószínű, hogy arra a részvénypiac P/E mutatójának emelkedése miatt kerülne sor.

A részvénypiac árazása a jelenlegi szinten nem csak a 15,9 és 16,8 közötti P/E hányadosa miatt magas a befektetési bank szerint, de a P/E emelkedés ciklusa alapján, az EV/árbevétel, az átlagos EV/EBITDA, a free cash flow hozama, s az árfolyam/könyv szerinti érték, a ROE és a P/B mutató összehasonlítása alapján is, ha figyelembe vesszük az inflációt és a 10 éves amerikai államkötvények hozamát és a reálkamatlábakat - írja az elemzés. Ráadásul a ciklikusan kiigazított P/E mutató alapján a piac 30 százalékkal túlárazott a működési eredményekkel és 45 százalékkal felülárazott az adózás utáni eredményekkel számolva.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A felsorolt tényezők miatt a Goldman elemzői csapata leminősítette az amerikai részvénypiacot a többi részvénypiachoz képest az elmúlt három hónap erőteljes emelkedését követően. Bár a részvényeket általában felülsúlyozásra ajánlják, azonban most már kevesebb meggyőződéssel, mint korábban, tekintve a bekövetkezett áremelkedés mértékét. Az amerikai részvénypiac ajánlása most már alulsúlyozás 3 hónapos és 12 hónapos időtávon egyaránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!