A Goldman ütötte agyon Kínát?

A kínai részvénypiac pénteki zuhanását közvetlenül megelőzve a Goldman Sachs azt tanácsolta ügyfeleinek, zárják ki vételi pozícióikat a kínai részvénypiacon.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 11:49
Fotó:

A Goldman Sachs vezető stratégái csütörtökön a piaczárás előtt azt tanácsolták ügyfeleiknek, zárják ki vételi pozícióikat a kínai részvénypiacon. A Shanghai Composite Index pénteken 5 százalékot zuhant.

A kínai részvények vásárlása az egyike volt eddig a vezető befektetési bank idei „top trade"-jeinek, azaz az ügyfelek számára legjobban javasolt befektetési stratégiáknak. A Goldman stratégái a vártnál nagyobb, 4,4 százalékos szintre gyorsuló kínai inflációt jelölték meg tanácsuk okaként, e miatt ugyanis további kamatemelésekre számítanak a jegybanktól.


A vételi ajánlást nem a Shanghai Composite-ra, hanem a Hang Seng Chinese Entreprise Index-re fogalmazta meg április elején a Goldman, most 11,3 százalékos nyereséggel tudott szabadulni tőle az, aki hallgatva tanácsukra 12 500 pont körül vételi pozíciót vett fel. Azért a Goldman ügyfelek is izzadhattak azóta egy kicsit a pozícióval, hiszen a nyár folyamán az index értéke megjárta a 11 000 pont alatti tartományokat, ma reggel 13 663 pontra esett a mutató.


A Goldman eddig négyet zárt le az idei évre javasolt kilenc top trade-ből, ebből kettőt veszteséggel. Az egyik veszteséges javaslat a brit és az ausztrál kamatswapokra vonatkozott, a másik keresztárfolyam swap volt a török lírára. Nyertek azonban, aki tanácsukra hallgatva ír és spanyol CDS-eket vásároltak.


Nyerőben ülhet az, aki nyitott javaslatukra long pozíciót az orosz részvénypiacon,s aki az amerikai részvénypiac csökkenő volatilitására fogadott.


A mostani ajánlás ellenére a Goldman bízik a feltörekvő piacok hosszabb távú kedvező kilátásaiban, a gazdasági növekedés ezekben az országokban szerintük robosztus maradhat, s a fejlett államokban uralkodó alacsony kamatkörnyezet tovább serkentheti ezen gazdaságok teljesítményét - írja a Bloomberg az elemzésre hivatkozva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK