A görög leminősítés lehúzta Európát

Görögország legújabb, Fitch általi leminősítésével kiújultak az eurózóna adósságválságával kapcsolatos félelmek, így estek az európai árfolyamok.
NAPI, 2011. május 20. péntek, 18:39
Fotó:

A Fitch Ratings BB mínuszról B mínuszra rontotta a már elve bóvlibesorolású görög államadósságot, raádásul további negatív kilátás mellett. Ezzel eluralkodott a kockázatkerülő hangulat, az arany pedig 1 százalékot erősödött.

Az athéni ASE index 1,9 százalékot esett, a madridi Ibex pedig másfél százalékot zuhant. A Gap vártnál gyengébb eredményei miatt mind a spanyol Inditex, mint a svéd Hennes & Mauritz részvényei gyengültek.

A jelentősebb tőzsdék is mínuszban zártak, igaz, a londoni FTSE-100 csupán 0,1 százalékot vesztett a csütörtöki zárás óta, amiben sokat segített a BP közel három százalékos emelkedése: a brit olajóriás bejelentette, megállapodott a Moex Offshore-ral.

A frankfurti DAX 1,2 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,9 százalékkal esett. Különösen nagyot zuhant - 2,2 százalékot - kedvezőtlen bírósági ítélet után a Siemens. A Commerzbank 0,3 százalékot emelkedett, a Deutsche Bank viszont közel 2 százalékot vesztett értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nana1, 2011.05.23 05:16

Ismerjük a hitelminősítők, úgynevezett szakérték,fantáziáló kutatok áldásos tevékenységét!:-)Amikor figyelmeztetni kellett volna a gazd. válságra hol volta? Mostani tevékenységük "eső után köpönyeg " jellegű.Mondjunk rosszat mindenről ha bejön akkor ők megmondták, ha nem úgysem történik semmi! Az Eu 25 tagállamból áll.Máshol is problémák vannak nem lehet (véleményem szerint) egy országra kenni az összes létező, nem létező bajt.Felelősség nélkül bárki mondhat bármit!Az amerikaiak már helyretették ezeket a "hozzáértőket".Nem kellene ekkora "feneket" keríteni a semmilyen produktív, hasznos tevékenységet végző ingyenélők kialvatlanság utáni reggeli szösszeneteinek!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html