A guru vágta haza a forintot - állítja Matolcsy

Újra jó esély mutatkozik arra, hogy a forint euró jegyzése hármassal kezdődjön. A jelek szerint a nemzetgazdasági miniszter már meg is találta a magyar deviza vesszőfutása mögött álló okot: Matolcsy György úgy véli, Nouriel Roubini szavai váltották ki a magyar deviza gyengülését, nem pedig az ő csütörtöki cikke. Mindenesetre, ha a forint euróárfolyama valóban a 300-as szint fölé kerül, akkor nagyon hiányozhat majd az emlegetett IMF-védőháló - vélekedett a Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó devizapiaci szakember. A piaccal viszont nehéz lesz újra elhitetni, hogy megállapodásra törekszünk - tette hozzá.
Beke Károly, 2013. január 14. hétfő, 11:35
Fotó: Napi.hu

Hétfő reggelre 298 fölé gyengült a forint az euróval szemben, a délelőtti 297,21-es árfolyam újabb fél százalékkal volt magasabb a péntek esti szintnél. Mindez azért fontos, mert ahogy a pénteki technikai elemzésünkben rámutattunk: 298 körül van egy ellenállási szint a magyar deviza számára, amelyet ha sikerül áttörnie az árfolyamnak, akkor nyitva lehet az út a 300 feletti szintekig.

A forint most héthónapos mélyponton van, 300 feletti árfolyamra legutóbb tavaly május végén volt példa. A jelek szerint most jó esély van arra, hogy újra hármassal kezdődjön az euró jegyzése. Sőt, a technikai elemzésből 305-307 forintos szint adódna, vagyis a 300 csak lélektanilag határ a magyar deviza előtt.

Nem kell csodálkozni

A forintgyengülés mögötti okok továbbra sem szűntek meg, amíg nem lesz ismert a jegybankelnök személye, addig nem is számíthatunk komoly változásra - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Szerinte február közepéig-végéig 292 és 300 között gyakorlatilag "bármi elképzelhető a forint piacán", semmin nem kell csodálkozni.

A forintot továbbra is belső okok gyengítik, elsősorban a márciusi jegybankelnök-váltással kapcsolatos aggodalmakat árazza a piac. A posztra jelenleg a legesélyesebbnek Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert tartják, ezért az utóbbi hetekben szinte minden megnyilatkozását kiemelt figyelem övezte. A miniszter december végén előbb arról írt, hogy az új MNB-vezetéssel "stratégiai megállapodást" kell kötnie a kormánynak, majd a múlt héten a Heti Válaszban megjelent cikkében már egyenesen azt állította, hogy a korábbi gyakorlat elhibázott volt, amikor erős forinttal akarta a kormány megfékezni az inflációt. A fentiekből a szakemberek és a befektetők azt olvasták ki, hogy a kormány tavasztól gyengébb forintra rendezkedne be, erre készül most a piac is.

Bámli szerint Matolcsy tervei azért érdekesek, mert a magyar vállalatikötvény-piac meglehetősen szerény, az állampapírok másodpiaci vásárlását pedig vélhetően Brüsszel nem nézné jó szemmel.

Matolcsy tudja a választ

A miniszter hétfő délelőtt közleményben reagált a forint gyengülésére: az NGM által kiadott dokumentum szerint természetesen nem Matolcsy, hanem Nouriel Roubini tehet a forint gyengüléséről, hiszen múlt kedden kiadott egy elemzést, mely szerint amíg nincs IMF-megállapodás, addig shortolni érdemes a forintot. "A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem - ahogy az a spekulánsokra oly jellemző - ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat" - áll az NGM közleményében.

A Commerzbank szakembere szerint viszont, ha "elpattan" az árfolyam 300 fölé, akkor nagyon fog hiányozni az IMF védőhálója. Elképzelhető, hogy ezt a kormány is felismeri majd és megpróbál közeledni a Valutaalaphoz, de Bámli úgy véli, hogy ezt a játékot még egyszer nem veszi be a piac.

Meglepő a forint gyengülése

A forint gyengülése azért is meglepő, mert az euró eközben rendületlenül erősödik a dollárral szemben múlt csütörtök óta. Hétfő délelőtt 1,337-hez közelített az árfolyam. Az euró erősödését Mario Draghi ECB-elnök csütörtöki szavai indították el, a jegybank első embere ugyanis arról beszélt, hogy egyhangú volt a kamat tartása, emellett a reálgazdasággal kapcsolatban is pozitív fejleményeket látnak.

Szintén a magyar sajátosságokat mutatja, hogy a régiós devizák is jobban teljesítenek: a lengyel zloty a múlt hét közepi 4,06 körüli árfolyamról 4,12 fölé gyengült az euróval szemben, míg a cseh korona hétfőn már erősödni kezdett, a 25,54-es árfolyam már majdnem megegyezett a múlt szerdaival, vagyis ledolgozta az átmeneti gyengülést. A román lej pedig egyenesen figyelmen kívül hagyta a régiós gyengülési trendet, és éppen a múlt hét közepén kezdett masszív erősödésbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.01.15 07:56

@MongolZ:

Rosszul tetszik hinni, nagyon.
Ezt a 24 éve szajkózott neoliberális maszlagot még mindig beveszi valaki.
Az üzemanyagárak az autó feltalálása óta bele van számítva az árba.
Magyarországon a rendszerváltás óta még hasznot is tesznek rá a szállítók.
Az üzemanyagárakat egyetlen magyar kormány sem tudja befolyásolni, mivel nem vagyunk kőolaj kitermelő nagyhatalom.
Az adókkal lehet természetesen játszani, de azt egyik kormány sem fogja kiadni a kezei közül. A fidesz a MOL megvásárlásával tett az üzemanyagárak érdekében lépést amit itt persze negatív tettként értékelnek.
Summa summárum a mai árképzésben az üzemanyagárak a 20 éve töretlenül folytatott tendenciát mutatják. Legjobban úgy lehetne az üzemanyagárak hatásai tompítani, ha üzemanyagtakarékos szállítási szabályozásokat vetnének be: nem 20 literes átlagfogyasztású 15 éves furgonokkal kellene szállíttatni (még így is megéri a magyarnak úgyis felszámolják), hanem modernebb megoldásokkal.
A válasza többi része pedig csak engem igazol, hogy a külföldi multik miatt van az áremelkedés indokolatlanul.
A tervezett pékárú emelkedéshez például mi köze a benzinárnak?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.15 06:46

@szkiita: szektások által hamisított...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.15 06:45

@Bhole: szektás, mi történt júniusban, azon kívül, hogy már bő két hónapja a szektavezér kormányozta Magyarországot, és elkezdett beépülni a hozamokba a szekta miatti bizonytalanság? hol a gdp 14%-át kitevő mnyp vagyon és a 2010. októbere óta eltolvajlott befizetések? azzal együtt ma 92%-on áll a gdp arányos államadósság, ez a szekta mérlege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsimami, 2013.01.15 05:52

Az Orbán kormány soha nem hibázik, ha baj van, akkor mindig megtalálják a "bűnöst".
Megint itt van "Nyomják Krahácsot" effektus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2013.01.15 04:38

MongolZ, 2013. január 15., kedd 1:19!

Kár neki bármit is írni, úgyse fogja fel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html