A GVH is rábólintott az MNB tőzsdevásárlására

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az MNB közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) felett, és ezáltal közvetett egyedüli irányítójává váljon a Keler-csoportnak is.
Napi.hu, 2015. december 3. csütörtök, 10:29
Fotó: Napi.hu

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az MNB-csoportnak, a BÉT-nek és a Keler-csoportnak nincs azonos tevékenysége, ugyanakkor vizsgálta, hogy a BÉT és a Keler-csoport közötti, a - jelen összefonódás nélkül is - fennálló kapcsolódásokban bekövetkezhet-e a versenyre káros változás abból adódóan, hogy a Keler-csoport és a BÉT egy vállalkozáscsoportba, az MNB-csoportba került.

A GVH döntése szerint kizárható a kedvezőtlen versenyhatás a tranzakció engedélyezését követően, mivel

  • az MNB-nek sajátos közérdekű feladatai miatt nincs objektív érdekeltsége a BÉT és a Keler csoport közötti jelenlegi kapcsolat piactorzító megváltoztatásában;
  • a BÉT és a Keler-csoport természetes monopólium jelleggel kizárólagosan végzi az egymáshoz kapcsolódó tevékenységeit, így nem lehet versenytársuk;
  • a Keler-csoportnak diszkriminációmentesen kell nyújtania szolgáltatásait a jogszabály alapján.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK