A gyenge dollár miatt emelkedik az olajár

A kőolaj határidős ára ötödik napja emelkedik, elemzők viszont szeptemberben némi korrekcióra lehet számítani a piacon.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 11. péntek, 12:20
Fotó:

A kőolaj ára ötödik napja emelkedik, mivel a dollár árfolyama kilenc hónapos mélypontra zuhant az euróhoz képest, illetve Kína ipari termelése a vártnál gyorsabb ütemben bővült - írja a Bloomberg.

Októberi szállításra 44 centtel, 0,6 százalékkal 72,38-ra emelkedett az olajár a New York-i árutőzsdén, ezen a héten a határidős árak 6,3, az év eleje óta 62 százalékkal kerültek magasabbra. A kínai ipari termelés 12,3 százalékkal bővült éves szinten, a várt 11,8 százalék helyett.

A dollár 1,4621-es szintre gyengült a tegnapi nap folyamán a közös európai valutához képest, idén az euró összességében 4,6 százalékkal lett erősebb az amerikai devizánál. Kína olajimportja 17,92 tonnára emelkedett augusztusban, az éves alapú emelkedés 18 százalék.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint ugyanakkor némi csökkenésre lehet számítani a határidős olajpiacokon, a raktárkészletek növekedése, illetve az időszakos karbantartások miatt leálló finomítók kieső teljesítménye miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK