A gyógyszeriparban lát fantáziát a CIB

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszeripar a benne rejlő potenciális növekedés miatt jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban.
Deák Bálint, 2013. május 7. kedd, 15:25
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi válság és a gazdasági recesszió ellenére a globális gyógyszerszektor az elmúlt 10 évben közel duplájára növelte dollárban számolt árbevételét és még a legnehezebb években is növekedést tudott felmutatni. A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszercégek további, akár évi 6 százalékos növekedést produkálhatnak az elkövetkezendő időszakban, így befektetési szempontból érdemes odafigyelni erre az iparágra.

A globális gyógyszerszektor a világgazdaság megkerülhetetlen tényezője, melyet a 2011-es 880 milliárd dolláros árbevétel is kellőképpen alátámaszt. Az elmúlt 10 évben a válság ellenére közel duplájára nőtt a szektor dollárban mért árbevétele és még a krízis legnehezebb éveiben is jelentős növekedést tudott felmutatni a piac: 2008-ban 6,4 százalékkal, míg 2009-ben 7,3 százalékkal növekedett az értékesítés mennyisége. A kiemelkedő teljesítmény hátterében a fejlett gazdaságú országok idősödő, így több gyógyszert igénylő társadalma mellett a fejlődő országokban tapasztaltható gyógyszerigény növekedése áll - Kína és Brazília esetében például közel 20-20 százalékkal nőtt a gyógyszeripar 2011-ben, köszönhetően az életszínvonal emelkedésének és az ezzel együtt fejlődő szociális ellátórendszernek. Egyes várakozások szerint pedig 2016-ra Kína már a világ második legnagyobb gyógyszerfogyasztójává válik és az ország gyógyszerpiaca a gyors növekedés miatt elérheti a 160 milliárd dollárt is, míg a vezető USA piaca 350 milliárd dollárra nő majd.

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszeripar a benne rejlő potenciális növekedés miatt jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban. Az alapkezelő ezért új, tőkevédett befektetési alapot is létrehozott, amiben hat felelős működéséről is ismert gyógyszergyártó cég részvényeibe fektet. A tíz legnagyobb gyógyszergyártó cég közül a Sanofit, Pfizert, Novartist, Rochet, Merck & Co-t. és GlaxoSmithKlinet választották ki. A hat nagyvállalat papírjaira vonatkozó osztalékvárakozások évi 3-6 százalék között mozog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK