BUX
41002

A hedge fundok szogalmasan shortolják a bankrészvényeket

Főleg német, de brit és amerikai pénzintézetek részvényeire is szemet vetettek a nemzetközi hedge fund-ok. Shortolással növelik a nyomást az egyébként is sok vihart látott papírokon.

Eidenpenz József, 2011. szeptember 2. péntek, 11:30

Miután négy országban megtiltották a shortolást (olyan részvények eladását, amelyekkel az eladó nem rendelkezik), új célpontokat keresnek maguknak a hedge fund-ok, hogy a pénzügyi válságból profitálhassanak - írja a Handelsblatt. Most német, brit és amerikai bankok és pénzügyi vállalkozások részvényeivel próbálkoznak, amint az a brit Data Explorers adataiból kiderült.

A kölcsön vett részvények aránya, amely jól jelzi a shortolás mértékét, ugyanis augusztus közepe óta meredeken emelkedett az említett országok pénzügyi részvényeinél. Akkortól tiltották meg az ilyen jellegű spekulációt a pénzintézetek részvényeire és az azokat tartalmazó indexekre Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Spanyolországban.

A Data Explorer szerint a kölcsönadott német pénzügyi részvények aránya augusztus közepétől 31 százalékkal 1,24 százalék nőtt, Amerikában 44 százalékkal 2,75 százalékra, Nagy-Britanniában 16 százalékkal három százalékra. Ám ezzel együtt is viszonylag alacsony a shortolások szintje, úgy tűnik, kevesen tartják meggyőzőnek a piac jövőbeli irányait.