Heti kitekintés - 2013.10.14.

Immár 14. napja nem képesek érdemi előrelépést elérni a tengerentúli politikusok a költségvetéssel-, valamint az adósságplafonnal kapcsolatos vitában. Bár az elmúlt hét második felében az amerikai börzék heves emelkedéssel reagáltak a formálódó kompromisszum gondolatára; azonban a hétvégén sem sikerült áttörést elérni az egyeztetések során, így az október 17-i határidő felé közeledve, rövid távon továbbra is a bizonytalanság maradhat irányadó a tőke- és a devizapiacokon egyaránt.

Bár az amerikai kormányzat részleges leállása következtében a tengerentúli makroadatok továbbra is gyéren csordogálnak majd; azonban az amerikai költségvetési patthelyzet feloldását célzó tárgyalások mellett felpörög a gyorsjelentési szezon is; míg a hét legfontosabb adatközlései Kínából érkeznek majd pénteken hajnalban.

Ismét felpörög a tengerentúli gyorsjelentési szezon
Kép: Admiral Markets

Az előttünk álló néhány nap folyamán a tengerentúlon ismét felpörög a gyorsjelentési szezon; míg a kormányzat részleges leállása ellenére is érkeznek majd kiemelt befektetői figyelemre számot tartó makroadatok; azonban a piaci fókusz középpontjában továbbra is a költségvetési viták-, valamint az adósságplafon megemelésével kapcsolatos tárgyalások állhatnak majd.

A hétvégén ismét megakadtak a politikai egyeztetések a tengerentúlon, miután a republikánusok által felvetett; az adósságplafon ideiglenes, hathetes megemelésére vonatkozó javaslatot a Fehér Ház elutasította, mivel az indítvány a kormányzat újraindítását nem foglalta magában. Az Egyesült Államok október 17-én ütközhetne az adósságplafonba; amelyet követően, a további hitel-felvételi lehetőségek hiányában csupán a költségvetés -korlátozott- tartalékaira támaszkodhatna csupán.

Bár október 17-én még aligha, ugyanakkor akár már a következő hetekben is kvázi csődesemény következhetne be, mivel az esedékes társadalombiztosítási- és kamatfizetési kötelezettségek jelentős mértékben leapasztanák a korábban 30mrd dollárra becsült tartalékokat: amely az amerikai pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján 'akár még a 2008-as válságnál is súlyosabb következményeket vonhatna maga után'.

 

A tengerentúli makroadatok tekintetében a kormányzati leállás fennmaradása esetén további csúszások várhatóak: biztosan közzéteszik ugyanakkor az adott körzet feldolgozóipari aktivitásáról beszámoló New York- és Philadelphia Fed indexeket, valamint a regionális Fed bankok helyzetértékeléseit tömörítő Bézs Könyvet is.

Beérkező adatok hiányában az amerikai jegybankároknak az egyik kiemelt támpontot a közelgő kamatdöntés során a Bézs Könyve adhatja majd; míg a kormányzati foglalkoztatottsági statisztikák hiányában a heti munkanélküli kérelmek száma szintén kiemelt figyelemre tarthat majd számot.

Kép: Admiral Markets

Az elmúlt héten jelentősen megemelkedett a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban Forrás: tradingeconomics.com


Az elmúlt héten részben a Kalifornia államban fennálló informatikai problémák, részben a kormányzat leállása következtében az előzetes várakozásokat jelentésen meghaladta a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban; míg ezen a héten 330 ezres értéke valószínűsített a piaci konszenzus.

Az Egyesült Államokban felpörög a gyorsjelentési szezon: a héten jelent többek között az IBM, a Google, a Bank of America, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs is. Európából viszonylag kevés kiemelt makroadat érkezik majd: kedden a vélhetően ismételt hangulat-javulásról beszámoló német ZEW indexre figyelhetünk, míg a hét harmadik napján az euro-övezeti, szeptemberi inflációs statisztikák felé fordulhat a befektetői figyelem.

Pénteken fontos kínai adatközlésekkel zárul majd a hét: pénteken a szeptemberi ipari termelési- és kiskereskedelmi forgalmi statisztikák mellett közzéteszik a harmadik negyedévre vonatkozó kínai GDP mutatót is; amely az előzetes várakozások alapján 7,8%-os növekedésről számolhat majd be.

Devizapiaci kitekintés

Bár a befektetők egyelőre viszonylagos nyugalommal szemlélik az amerikai költségvetési patthelyzettel kapcsolatos tárgyalásokat: az adósságplafon megemelésének október 17-i határideje felé közeledve továbbra is jelentős a bizonytalanság a piacokon. A dollár mérsékelt gyengülésével összhangban az EURUSD jegyzése 1,3565-ről 1,3582-ig emelkedett hétfőn kora délután; míg az elmúlt hét második felében 98,54-ig emelkedő USDJPY jegyzése 98,18-ig süllyedt néhány perccel négy óra után.

Kiemelt várakozások előzhetik meg a pénteki, kínai GDP-statisztikákat, azt követően, hogy a hétvégi adatközlések alapján a kínai külkereskedelmi mérleg többlete 28,52mrd dollárról 15,2milliárdra szűkült, miután a szeptemberi import bár meghaladta az előzetes várakozásokat; a kivitel (év/év) alapon a várt 5,5%-os bővüléssel szemben 0,3%-os visszaesést produkált, amely mögött az EU-ba, Dél-Koreába és Tajvanra irányuló értékesítések visszaesése állhatott.

Mindemellett nagyobb részben az élelmiszerárak emelkedése következtében a kínai fogyasztói árszínvonal emelkedése 2,6%-ról 3,1%-ra gyorsult szeptemberben; amely bár elmarad a kormányzat által meghatározott 3,5%-os inflációs cél-szinttől, azonban a vártnál esetlegesen lassabban bővülő gazdasági aktivitás esetén alighanem megköthetné az újabb monetáris élénkítésen gondolkodó kínai döntéshozók kezét.

Kép: Admiral Markets

Folytatódhat-e a kínai gazdaság lassulása? A piaci várakozások 7,8%-os GDP bővülést valószínűsíttek a Q3-as periódusban Forrás: tradingeconomics.com

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!