Heti kitekintés - 2013.10.28.

Az előttünk álló néhány nap folyamán a piaci fókusz középpontjába ismét a jegybankok kerülhetnek majd, azonban kiemelt gazdasági adatközlésekben- és vállalati gyorsjelentésekben szintén nem szenvedünk hiányt: tehát fontos makroadatokban bővelkedő hét következik majd mind Európában-, mind az Egyesült Államokban egyaránt.

A hét kiemelt eseménye alighanem a Fed kedden kezdődő, kétnapos kamat-meghatározó ülése lehet majd; amelynek eredményét szerdán este ismerhetik meg a befektetők. Bár az amerikai kormányzat részleges leállása-, valamint az ennek következtében késve közzétett, és a várakozásoktól elmaradó szeptemberi munkaerőpiaci statisztikák megerősítették azon befektetői vélekedéseket, amelyek szerint a Fed jegybankárjai az idei évben valószínűsíthetően nem kezdenek szigorításba.

Valószínűsíthetően folytatja a kamatcsökkentési ciklust a Magyar Nemzeti Bank: az előzetes várakozások alapján 20 bázispontos vágással 3,4%-ra süllyedhet kedden az irányadó ráta
Kép: Admiral Markets

Így bár egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén már nem mérsékli az eszközvásárlások havi 85mrd dolláros keretösszegét, azonban a szerdai ülésről kiadott közlemény hangvétele, majd az azt követő Bernanke sajtótájékoztató szolgálhatna újdonságokkal a befektetők számára.

Csütörtökön nem számítunk változásra a Bank of Japan kamat-meghatározó ülésétől sem, ahol a szigetország jegybankárjai az irányadó szinten tartása mellett, alighanem nem nyúlnak majd az eszközvásárlások keretösszegéhez sem; bár úgy véljük, hogy a BoJ idővel további lépéseket tehet majd a 2%-os inflációs célszint teljesítése érdekében; egyelőre nagy valószínűséggel ismét várakozó álláspontra helyezkedhet majd a japán jegybank.

Nem így az MNB: a monetáris tanács alighanem a korábbi csapás-irányon haladva folytatja majd a kamatcsökkentési ciklust; bár a keddi ülésen alkalmazott vágással kapcsolatban korántsem egységesek a várakozások, előzetesen 20bázispontos alapkamat csökkentés tűnik a leginkább valószínűnek, amellyel 3,4%-ra süllyedhetne az irányadó ráta.

 

A tengerentúlról érkező gazdasági adatközlésekben sem lesz hiány: a hét első felében fontos ingatlanpiaci adatsorok érkeznek majd; míg kedden szeptemberi (a korábbi hónapnál vélhetően alacsonyabb ütemű bővülésről beszámoló) kiskereskedelmi eladási statisztikák felé fordulhat a piaci figyelem.

A hét második felében részben az amerikai foglalkoztatottsági adatközléseké lesz a főszerep; szerdán ismerhetjük meg az ADP októberi munkaerőpiaci mutatóját, amelytől a piaci konszenzus 160 ezer fős foglalkoztatottság-bővülést valószínűsített, a korábbi hónap 166ezres értékével összehasonlítva. Míg csütörtökön a heti munkanélküli segélykérelmek számára érdemes koncentrálni: mindkét mutató jelentős piaci érdeklődésre tarthat majd számot, hiszen a Fed döntéshozói kiemelt figyelemmel kísérik a munkaerőpiac helyzetének alakulását; bár a foglalkoztatottsági kilátások esetleges javulása esetén is borítékolható, hogy egyelőre nem számíthatunk a Fed QE-programjának mérséklésére.

Kép: Admiral Markets

Az előzetes várakozások alapján ismét bővülhetett a magánszektor foglalkoztatottsága októberben Forrás: tradingeconomics.com


Az USA-ból érkező adatközlések közül érdemes még kiemelni a csütörtökön érkező Chicagói beszerzési menedzserindexet- és a pénteken publikált feldolgozóipari ISM indexet; a tengerentúli vállalati gyorsjelentési szezon pedig az Apple beszámolójával folytatódik majd, a hétfői piaczárás után.

Nem maradnak azonban fontos statisztikák nélkül az európai és a távol-keleti piacok szereplői sem: az öreg kontinens befektetői szerdán az októberi német munkanélküliségi statisztikákra koncentrálhatnak, míg a hét negyedik napján az euro-övezetre vonatkozó inflációs- és munkanélküliségi mutatók érkeznek majd.

Pénteken hajnalban pedig az októberre vonatkozó hivatalos- és az HSBC által összeállított, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexekkel zárul majd a vélhetően izgalmakban ismét bővelkedő hét.  

Devizapiaci kitekintés


Az előttünk álló héten ismét a jegybankok kúszhatnak majd be a piaci reflektorfény középpontjába: míg a szerdán érkező Fed kamatdöntés végeredményére vonatkozóan aligha számíthatunk jelentős változásra; így az eszközvásárlási műveletek egyelőre távolobbra tolódni látszó csökkentése valószínűsíthetően az amerikai dollár teljesítményére továbbra is rányomhatja majd bélyegét.

Bár a piaci várakozások alapján az egyelőre fenntartott amerikai QE-program kedvezhet a kockázatos eszközöknek tehát a forintnak is; így az esetlegesen fennmaradó kedvező hangulatban nem kizárható a hazai fizetőeszköz további erősödése rövid távon; azonban egy lehetséges piaci hangulatromlásra az elmúlt időszakban felülteljesítő hazai fizetőeszköz akár hevesebb gyengüléssel is reagálhatna.

Az heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!