Az amerikai részvénypiacra könnyen újabb eladási hullám várhat a héten, a Fed szerdán az elemzők szerint bejelentheti, hogy folytatja a monetáris stimulus visszavonását a gazdaságból. Ez nyomás alá helyezheti a részvénypiacot, amelyet már amúgy is megrázott a feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullám - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A befektetők hangulata a múlt héten fordult hirtelen rosszra. Nem csak a különböző feltörekvő országok egyedi problémái rontottak az eddig kirobbanóan optimista hangulaton, de a jelek szerint a piaci szereplők mintha csak most ismerték volna fel, hogy mit is jelenthet a Fed kötvényvásárlási programjának folyamatos csökkentése. Ez ugyanis csökkenti azt a felesleges olcsó likviditást a globális pénzügyi rendszerben, amely eddig a nagyobb hozamú feltörekvő piaci eszközök iránti keresletet táplálta, s támaszt adott a részvényárfolyamoknak.

Az, hogy a Fed megkezdi kivonni a felesleges likviditást a rendszerből persze nem jelenthet újdonságot senki számára, a feltörekvő piacok idei gyenge teljesítményében eddig is szerepet játszottak az úgynevezett "tapering"-gel kapcsolatos várakozások. A csütörtöki kedvezőtlen makroadatok nyomán azonban felerősödtek a félelmek a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatban, a pénteki nap már arról szólt, hogy a nagy fizetési mérleghiánnyal küszködő feltörekvő országok devizáit komolyan elkezdték büntetni a befektetők.

A Fed lesz a legfontosabb

A Fed nyíltpiaci bizottsága kedden és szerdán tartja ülését, döntéséről európai idő szerint szerda este értesülhetnek a befektetők. Az ülést megelőző kommentárok alapján a piaci szereplők szinte biztosra veszik, hogy a jelenlegi havi 75 milliárd dolláros ütemről 65 milliárd dollárra csökkentik a havi kötvényvásárlások ütemét.

Nem valószínű, hogy a Fed eltérne eredeti tervétől. Ha változtatna a tapering ütemén, az a növekvő bizonytalanság miatt ugyanannyira kedvezőtlen hatású lenne a feltörekvő piacokra, mint a likviditás csökkentése - mondta Quincy Krosby, a Prudential Financial piaci stratégája.

A feltörekvő piacokról induló eladási a hullám csütörtökön és pénteken az elmúlt hét hónap legnagyobb heti esését hozta az S&P 500-as részvényindexben. A mutató a hetet 2,6 százalékos mínuszban zárta. Ennek ellenére az index még mindig csak 3,1 százalékkal áll mindenkori zárócsúcsa alatt, erre hivatkozva tehát nem nagyon elképzelhető, hogy a Fed döntéshozói meggondolnák magukat.

Van, aki vételi jeleket lát

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Fed azért tudta megkezdeni a likviditás visszavonását, mivel az amerikai gazdaság jó állapotban van. Erről adhatnak friss információkat a héten megjelenő makroadatok. Ha ezek - az új lakás eladások, fogyasztói bizalmi index - kedvezőek lesznek, az visszacsalhatja a vevőket a piacra.

A Deutsche Bank elemzőinek friss kommentárja szerint nagyon sok ok van azt remélni, hogy az amerikai gazdaság jól fog teljesíteni. Épp ezért szerintük az amerikai részvénypiac feltörekvő piacok miatti gyengélkedése csak átmeneti lehet. Ezt támogathatja, hogy ugyan a Fed által biztosított likviditás csökkenhet, azonban a kamatok még hosszú ideig rendkívül alacsony szinten maradnak. A kérdés csak az, hogy meddig kell esniük az áraknak ahhoz, hogy a befektetők ismét venni kezdjék a részvényeket.

Krosby szerint a mostani esés mindenképpen egy jó vételi lehetőség lesz, a kérdés, hogy a mostani mozgás mennyire likviditás vezérelt, és mennyi köszönhető belőle a fundamentumoknak.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader



Az S&P 500-as index technikai képe sokat romlott azzal, hogy pénteken 50 napos mozgóátlaga alatt zárt, első ízben tavaly október óta. Ugyanakkor az eladási hullám elég volt arra, hogy az index momentum indikátorait kihozza a túlvett tartományból. 

Figyelni kell az eredményeket

A Fed és a makroadatok mellett a hét eseménydús lesz, hiszen számos nagy cég most teszi közzé gyorsjelentését. A Dow komponensek közül a Caterpillar, a DuPont, a Pfizer, az AT&T és a 3M is. A hétfői zárás után az Apple számai érkeznek, de a héten jelent a technológiai szektorból a Facebook és a Google is.

Az igazság az, hogy a vállalati eredmények korántsem annyira fényesek, mint amennyire azokat sokan látni szeretnék . mondta Ken Polcari, az O'Neil Securities szakértője. Szerinte a masszív sajátrészvény vásárlások sokat kozmetikáztak az adatokon. A bevételi számok eközben inkább stagnálnak, s ez nem egy jó jel.

Az S&P 500-as index cégeinek eddig nagyjából negyede tetté közzé adatait, ezek 63,9 százaléka volt a várakozásoknál kedvezőbb, az elmúlt négy negyedévben 67 százalék volt az átlag.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!