A pénteken nyilvánosságra hozott nagy banki gyorsjelentések a jelek szerint visszahozták a befektetők bizalmát az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, azonban az igazán nagy cégek számai még előttünk állnak - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A J.P. Morgan, a Citigroup, de még a Wells Fargo is a várakozásoknál jobb számokat közölt pénteken.

A héten jelent a Microsoft, a General Electric és a Johnson & Johnson, s ha az ő számaik megjelennek, akkor talán kiderülhet, jogosan reménykedtek-e a befektetők abban, hogy véget ér a negatív széria az amerikai cégek eredményességében.

A részvénypiac idegességéhez természetesen nem csak az járult hozzá, hogy az elemzői várakozások szerint a harmadik negyedévben immár zsinórban hatodszor csökkenhet az amerikai cégek összesített profitja. A nemzetközi hangulat is rányomta bélyegét a kereskedésre, a gyenge kínai makroadatokon és a Brexittel kapcsolatos fejlemények egyaránt borzolták a befektetők idegeit, s ehhez jöttek még a Fed várható kamatemelésével kapcsolatos várakozások.

Megelőlegezett bizalom

Ugyanakkor a hírügynökség szerint egyre többen vannak az optimisták is. Bruce McCain, a Key Private Bank szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyáron az S&P 500-as index új, történelmi csúcsra emelkedett, s ez már megelőlegezte a bizalmat a cégeknek arra, hogy nyereségeik kitörjenek a lefelé tartó spirálból. Az elemzői várakozások szerint ugyan az S&P 500-as index cégeinek összesített eredménye 0,4 százalékkal csökkenhet a tavalyi év hasonló időszakához képest, azonban figyelembe kell venni, hogy az amerikai cégek rendszerint a várakozásoknál jobb eredményeket tesznek közzé, s ha ez most is így lesz, akkor összességében nőhetnek a nyereségek. A profitok az első negyedévben 5, a másodikban 2,1 százalékkal csökkentek.

Fordulópont jöhet

A nyereségekben a pozitív fordulat mindenképpen fontos lenne. A piacnak végül is a profitok számítanak, minden makroadatot, amelyet látunk, a piac végül is arra használja, hogy megtippleje, hogyan érinti majd a vállalatok jövedelmezőségét - emlékeztet Karny Cavanaugh, a Voya Investment Management befektetési stratégája. Ha sikerülne ezen a téren pozitív előrelépést tapasztalni, akkor ez lehet az a fordulópont, amikor a befektetők azt mondják: talán ez lehet a legjobb hely a befektetéseimnek, részvényeket kellene vásárolni - tette hozzá.

A kedvező eredmények már csak azért is fontosak lennének, mert ezek végre alátámaszthatják a részvénypiac jelenleg magasnak tűnő értékeltségét is. Az S&P 500-as index átlagos, előretekintő P/E hányadosa jelenleg 17, ami meghaladja a historikus átlagnak tekintett 15-ös értéket.

Mire érdemes figyelni?

Ami ebben a negyedévben fontos lehet, hogy az amerikai dollár ereje hogyan érintette a multinacionális cégek eredményességét. Alan Gayle, a RidgeWorth Investments szakértője szerint leginkább arra lesz érdemes figyelni, hogy a nagy cégek megemésztik-e az erős dollár negatív hatásait, vagy pedig ezt használják majd kifogásnak arra, miért várnak a jövőben a korábbinál gyengébb számokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!