Az elmúlt évek legnagyobb uniós gazdaságpolitikai csatározása újabb mérföldkőhöz érkezik vasárnap, amikor is eldőlni látszik Görögország sorsa. A piacok már hetek óta feszülten figyelik - és árazzák - a parlamenti választások lehetséges eredményét. A tét nem kevesebb, minthogy többéves huzavona után végre sikerül egy EU-konform kormánynak átvennie az ország irányítását, aki képes és hajlandó megtenni a görög államadósság-probléma hosszú távú kezeléséhez szükséges intézkedéseket, vagy borulnak az eddig is nehezen tető alá hozott megállapodások, és ezzel együtt a görög gazdaság is. Mindkét helyzet komoly hatással lehet az Unió, ezzel együtt Magyarország gazdaságára is, hiszen az eredményektől függően pozitív vagy negatív irányba elmozduló befektetői hangulat döntő hatással lehet a magyar EU/IMF tárgyalások kimenetelére.

Optimista forgatókönyv

A két verzió közül a számunkra mindenképpen előnyösebb végeredmény, ha a görög lakosság egy, az Unió iránt elkötelezett kormánynak szavaz bizalmat. Ebben az esetben Görögország tagja maradhat az EU-nak, és teljesíthetik az EU-nak és az IMF-nek tett vállalásokat, ami megnyugtathatja a piacokat. A barátságosabb befektetői környezet segíthet stabilizálni mind az euró, mind a forint árfolyamát, valamint újra megélénkülhet a befektetők érdeklődése a kötvénypiacunk iránt. Ez másrészt azt jelenti, hogy a csökkenő külső nyomás miatt sajnálatos módon tovább húzódhatnak a magyar biztonsági hitelkeretre vonatkozó EU/IMF tárgyalások, egyben nagyobb mozgástere lehet a gazdaságpolitikának, és a második félévben akár a régóta tervezett hazai devizakötvény kibocsátására is sor kerülhet - magyarázta a szakember.

Pesszimista forgatókönyv

Amennyiben viszont a baloldali radikális erők kerülnek hatalomra, és az eddigi megállapodásokat semmisnek tekintve Görögország elhagyja az eurózónát, az mély recesszióba sodorhatja Európát, vele együtt Magyarországot is, és akár jövőre is a gazdaság visszaesésére lehet számítani. Ebben az esetben a forintárfolyam és a kötvényhozamok eddigi csúcsokat meghaladó emelkedésével, valamint a jegybanki alapkamat emelésével kell számolni, ami az EU/IMF tárgyalások lényeges felgyorsítását eredményezheti - hangsúlyozza Horváth István.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!