Az önrész nélküli vásárlási akciók nyomán átalakulóban van a lízingtársaságok finanszírozási gyakorlata. Miután az új autók igen komoly értékcsökkenésen esnek át pusztán azért, mert forgalomba helyezik őket, az önrész nélküli akciók esetében tisztán eszközfedezetű kölcsönről már nem beszélhetünk. Erre célzott egy a NAPI Gazdaságnak adott korábbi interjújában Mészáros György, az Erste Leasing vezérigazgatója, amikor arról beszélt, hogy az ilyen szerződéseket már nem tekinthetjük kizárólag eszközalapon fedezettnek. A társaságok kockázataikat csökkentendő egyre inkább arra kényszerülnek, hogy az eddiginél komolyabb kockázatelemzéssel szűrjék meg potenciális ügyfeleiket. Egyre több társaság kér az autóhitelezésben korábban ismeretlen igazolásokat az ügyféltől szerződéskötés előtt. A kölcsönigénylők eddig legfeljebb az áruhitelek esetében tapasztalták, hogy a hitelező bank a hitel folyósításának feltételeként személyi igazolványt és további egy-két, személyes adatokat igazoló okmányt (például útlevél, jogosítvány) is elkér, valamint eddig nem dívott az sem, hogy az autót vásárolni kívánó ügyfélnek közüzemi számlákat is be kell mutatnia a kölcsönigényléskor. Egyre hangsúlyosabbá válik az igénylő jövedelmi viszonyainak az ismerete is, s van már a piacon finanszírozó társaság (például a Merkantil Bank), amely csak úgy vállal be 20 százalék alatti kezdőrészlettel induló finanszírozást, ha a kölcsönigénylő kezest is állít a szerződés mögé. Az ilyen kötöttségek természetesen érthetőek, ám egyes vélemények szerint hosszú távon a lízing ellen dolgoznak. Azzal ugyanis, hogy az eszközfedezetű hitelezésben is teret nyernek a bankoknál megszokott megoldások, csökken e terület előnye. Persze a kamatkülönbség és a dealerkapcsolat még sokáig komoly vonzerőt jelenthet, ám az ügyfelekért folyó versenyben egyre újabb piacokon megjelenő bankok számára hamarosan kifizetődő lehet, hogy régi ügyfeleiknek speciálisan kedvezményes személyihitel-ajánlatot adjanak gépjárműfedezetre. Ilyen megoldást egyelőre csak lízingcégek vezettek be a piacra, él ezzel a lehetőséggel a CIB Lízing és az Eurolízing is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!