A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Ivan Vrdoljak emlékeztetett, hogy mindkét fél elfogadta a közvetítésre tett amerikai ajánlatot. "Ha a Mol elfogadja kiinduló álláspontunkat, amely magában foglalja egy új részvényesi megállapodás megkötését és az INA fejlesztésének új stratégiáját, a vita még a jelenlegi kormány megbízatásának ideje alatt megoldódhat" - mondta a miniszter. Horvátországban év végén tartanak parlamenti választást.

A Mol és a horvát kormány között 2013 szeptembere óta folynak - mindeddig sikertelen - egyeztetések az INA jövőjéről. Emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fő részvényes között vita van az irányítói jogokról és a beruházási politikáról, ami nemcsak az üzleti tevékenységnek okoz kárt, hanem azzal fenyeget, hogy megromlik két európai uniós tagállam viszonya - írta a Reuters.

A horvát kormány úgy akarja átírni a részvényesi megállapodást, hogy a döntéshozatalban azonos jogokkal rendelkezzen, mint a fő részvényes Mol. Ezt a magyar vállalat elutasítja.

A magyar félhez közeli forrás a hónap elején azt mondta a Reutersnak, hogy a Mol inkább stratégiai, mintsem pénzügyi befektetőnek tekinti magát, és azt akarja, hogy "képes legyen irányítani" a horvát vállalatot. A Mol sérelmezi, hogy a bürokrácia és a helyi politikai érdekek hátráltatják azon terveit, hogy többet fektessen be az INA-ba és hatékonyabban működtesse a céget. A magyar vállalat nem hajlandó feladni az irányítói jogok feletti ellenőrzést, és jelezte, hogy kész eladni INA-részesedését, ha nem sikerül hamarosan megállapodásra jutni.

"A Molnak jogában áll dönteni a tulajdonában lévő INA-részvények sorsáról. Ha az eladás mellett dönt, a potenciális új befektetők irányában ugyanazok a követeléseink" - mondta a horvát gazdasági miniszter a Reutersnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!