A hosszú élet ellen kötnek biztosítást a befektetési bankok

A Goldman Sachs, a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase, amelyek annak idején sok milliárd dollárnyi jelzáloghitelt értékpapírosítottak és adtak el, most új üzletágba vágnak, az emberi halálra szóló biztosításokkal kezdtek el foglalkozni.
Eidenpenz József, 2011. május 25. szerda, 16:57
Fotó:

A nyugdíjalapok ugyanis világszerte több mint 23 ezermilliárd dollárnyi befektetésen ülnek, és ennek háromnegyede valamilyen formában függ az ügyfelek élettartamától - írta a Bloomberg. Ezért az alapok előszeretettel vásárolnak olyan biztosításokat, amelyekkel megvédhetik magukat ügyfeleik az előzetesen kalkuláltnál hosszabbra nyúló életének kockázataitól.

A bankok ezeket a kockázatokat, biztosításokat most derivatívák segítségével kötvényekbe vagy más értékpapírokba csomagolják be, befektetőknek árusítják és a kapcsolódó díjakból tesznek szert bevételre. A legnehezebb a dologban számukra az, hogy olyan befektetőket találjanak, akik hajlandók a fogadás másik oldalán állni húsz évig vagy annál is hosszabb ideig. Egyik előnye ezeknek az értékpapíroknak, hogy árfolyammozgásuk nem kötődik sem a hagyományos részvény-, sem a kötvény-, sem pedig az árupiacokhoz, így nagyon alkalmasak diverzifikációs célokra.

A másik vonzerő persze a bevétel, a bankok legalább évi 5-9 százalékos várható hozammal igyekeznek kibocsátani a papírokat. A világ első hosszúélettartam-kötvényét csak tavaly decemberben bocsátotta ki a Swiss Reinsurance, de a JPMorgan és a brit Prudential biztosító már szakmai szervezetet is alapított, indexeket is számolnak és igyekeznek megszervezni a papírok másodlagos piacát.

Az orvostudomány fejlődése és az egészségesebb életmód nagyon megnehezítették az előrejelzést a nyugdíjalapok számára, Nagy-Britanniában például évente 1-3 hónappal nő a várható élettartam. Minden további évnyi várhatóélettartam-növekedés négy százalékkal növeli meg a pénztárak jövőbeli nyugdíjkiadásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK