Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjalapok ugyanis világszerte több mint 23 ezermilliárd dollárnyi befektetésen ülnek, és ennek háromnegyede valamilyen formában függ az ügyfelek élettartamától - írta a Bloomberg. Ezért az alapok előszeretettel vásárolnak olyan biztosításokat, amelyekkel megvédhetik magukat ügyfeleik az előzetesen kalkuláltnál hosszabbra nyúló életének kockázataitól.

A bankok ezeket a kockázatokat, biztosításokat most derivatívák segítségével kötvényekbe vagy más értékpapírokba csomagolják be, befektetőknek árusítják és a kapcsolódó díjakból tesznek szert bevételre. A legnehezebb a dologban számukra az, hogy olyan befektetőket találjanak, akik hajlandók a fogadás másik oldalán állni húsz évig vagy annál is hosszabb ideig. Egyik előnye ezeknek az értékpapíroknak, hogy árfolyammozgásuk nem kötődik sem a hagyományos részvény-, sem a kötvény-, sem pedig az árupiacokhoz, így nagyon alkalmasak diverzifikációs célokra.

A másik vonzerő persze a bevétel, a bankok legalább évi 5-9 százalékos várható hozammal igyekeznek kibocsátani a papírokat. A világ első hosszúélettartam-kötvényét csak tavaly decemberben bocsátotta ki a Swiss Reinsurance, de a JPMorgan és a brit Prudential biztosító már szakmai szervezetet is alapított, indexeket is számolnak és igyekeznek megszervezni a papírok másodlagos piacát.

Az orvostudomány fejlődése és az egészségesebb életmód nagyon megnehezítették az előrejelzést a nyugdíjalapok számára, Nagy-Britanniában például évente 1-3 hónappal nő a várható élettartam. Minden további évnyi várhatóélettartam-növekedés négy százalékkal növeli meg a pénztárak jövőbeli nyugdíjkiadásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!