A hrivnya betett a BUX-nak

Az ukrán események miatti bizonytalanságnak tudható be a BUX enyhe csökkenése a nap végére.
MTI-Eco, 2015. február 5. csütörtök, 18:25
Fotó: Reuters

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 139,22 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 17 211,61 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI-nek elmondta: a reggeli pozitív hangulat után az ukrán deviza gyengülésének hatása begyűrűzött a magyar piacra is, de csak a reggeli emelkedést tüntette el. Kifejtette: miután az ukrán jegybank bejelentette, hogy kiürült devizatartaléka miatt nem segíti tovább a hrivnya árfolyamát, a valuta csaknem 50 százalékot esett. Az ukrán jegybank egyúttal - a valuta keresletének élénkítése reményében - megemelte az alapkamatot, azonban a tőzsdepiac elégtelennek ítélte meg a kompenzációt.

Az üzletkötő továbbá rámutatott, hogy a Richter árfolyama gyengült legnagyobb mértékben, elsősorban a rubellel kapcsolatos félelmek miatt.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője szintén úgy vélekedett, hogy az ukrán események miatti bizonytalanságnak tudható be a BUX enyhe csökkenése nap végére. Hozzátette: a korábbi napok emelkedése után csak kisebb, valószínűleg átmeneti csúszás következett be a magyar papírokban. A szerdai kereskedéshez képest azonban jóval erősebb, majdnem duplájára nőtt a csütörtöki forgalom. Megjegyezte, hogy azért is furcsa a kis esés, mert a forint mind a dollárral mind az euróval szemben erősödött.

A Mol 100 forinttal, 0,85 százalékkal 11 700 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 6 forinttal, 0,15 százalékkal 3875 forintra esett, forgalmuk 9,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,27 százalékkal 368 forintra erősödött, forgalma 219,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 89 forinttal, 2,31 százalékkal 3756 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1462,18 ponton zárt csütörtökön, ez 2,87 pontos, 0,20 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK