BUX
38240

A húsvét próbára teszi a forintot

A Goldman Sachs londoni befektetőház 282 forintos euró-célárfolyamot tett közzé szerdán.

NAPI Online, 2006. április 14. péntek, 08:00

A Goldman Sachs és a nyuszi megtette a magáét, a forint ugyanis a londoni befektetőház 282 forintos euró-célárfolyamának szerdai közzététele, valamint a hosszabb hétvégi ünnepek előtti, már-már szokásos profitrealizálás nyomán jelentősen gyengült.
Egyes várakozások szerint a domináns árfolyamcsatornában lezajlott, öt- és tízéves államkötvények közel kétszeres lefedettségű aukciói 266,30-50-ig erősítik a forintot, de nem így történt - bár sikertelenségről messze nincs szó, a forint mégis gyengült. Ez az egész régiót magával húzta - számolt be a bankközi piac eseményeiről a NAPI Gazdaságnak Kolba Miklós, az ING üzletkötője. Mindehhez hozzátartozik, hogy a főbb piacokon is feljebb mentek a hozamok, a nemzetközi kötvénypiaci fejlemények a feltörekvő instrumentumok számára kedvezőtlenül változtak.

Nem okozott meglepetést a csütörtöki gyengülés, sőt, inkább a hét eleji erősödés nem illeszkedett a folyamatokba - vélekedett Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Az utóbbi mögött ugyanis semmiféle komolyabb lokális történés nem volt, nincs olyan hír, ami már ne épült volna be, sokkal inkább a magyar és a lengyel politikai frontokon bekövetkezett enyhe megnyugvás mozgatott. A tegnapi esés mögött az elemző szerint a hosszú hétvégék előtt már-már megszokott profitrealizálás áll - főleg, hogy ma az amerikai, a brit és a német piacokon már bankszünnap lesz -, persze meg lehet említeni a költségvetési bizonytalanságokat, illetve a dél-afrikai rand gyengülését is, de ezek azért ezúttal kevéssé hatottak. A forint erodálódására vonatkozó korábbi várakozások annyiban bejönni látszanak, hogy az elmúlt egy hónapban valóban egyre magasabb szinteken libikókázik a magyar fizetőeszköz, s az is figyelemre méltó, hogy az euró nemigen lép ki a 260-268 forintos sávból, ami viszonylagos stabilitásra utal. A költségvetéstől eltekintve a fundamentumok oldaláról - például az FDI-beáramlás, a várhatóan beérkező uniós pénzek, a külföldiek kezében lévő kötvényállomány - nem kell drasztikus gyengüléstől tartani. A kilátásokról Forián Szabó Gergely, a CA-IB elemzője az Inforádiónak azt mondta: amennyiben a megalakuló kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, az euró árfolyama a 282 forintot is meghaladhatja, s ez reformok elmaradásával együtt maga után vonhatja a jegybanki alapkamat emelését is - jelenleg három hónapra 50 bázispontos emelést áraz a piac, de ez egyáltalán "nincs kőbe vésve". Az elemző szerint a választások után egy-két hónappal lejár a befektetők türelme, és komolyabb "büntetőhullámot" indíthatnak a forint ellen. A beárazott emelés ebben az esetben várhatóan nem lesz elegendő, nagyobb szigorításra kell számítani.

A válságpropaganda újabb hulláma tört ki - reagált Katona Tamás államtitkár Rogán Antal Fidesz-szóvivő azon kijelentésére, miszerint a gazdaság válságos állapota miatt pótköltségvetést készít elő a Pénzügyminisztérium (PM). A szakpolitikus szerint ennek a hírnek semmilyen alapja sincs. Katona azt is közölte: a PM április 19-én teszi közzé az államháztartás márciusi részletes adatait, és azzal együtt az áprilisi hiányprognózist is.